НОВИНИ

Кулеба поиска военна помощ от България, ПП ще опита да обедини коалицията по въпроса (обобщение)

Александър Марков
от Александър Марков
18:36, 21.04.2022
Чете се за: 06:42 мин.
У нас
Слушай новината

Украинският външен министър Дмитро Кулеба поиска официално и директно военна помощ от България. Това той направи на четвъртия ден от посещението си у нас в българския парламент.

Кулеба призова българския народ да вземе страна в конфликта Русия - Украйна и не разбра какво означава "техническа помощ". Такава е формулировката в проекторешение на парламента, внесено от "Продължаваме промяната", за възможна подкрепа за Украйна.

Пред десетки фотографии на разрушенията от Харков, Чернигов, Мариупол и Буча украинският външен министър Дмитро Кулеба отправи директен апел за помощ към България.

"Скъпи българи, животът е труден, времената са трудни, но не можем през цялото време да сме по средата. Идва моментът, в който трябва да вземем страна, и трябва да вземем страната на истината. Време е да вземете решение", заяви Кулеба.

Помощта, от която има нужда Украйна, е военна.

"Разбирам, че българското правителство има затруднения в това да ни предостави ясен отговор по този въпрос. Имах среща с Вашия министър-председател и, според мен, той има искрено желание да направи всичко възможно, за да помогне на Украйна. Нормално е, когато има демократично правителство, коалиционно правителство, да има различни мнения", каза още министърът.

Народното събрание не обсъди предложението за помощ за Украйна

Кулеба заяви, че очаква отговор до края на днешния ден. Той коментира и двата аргумента, които чува у нас против изпращането на военна помощ, а именно: колкото повече оръжия се пращат, мирът се отлага. И, второ - че украинският и руският народ са братски на българския.

"Отговорът на първото мнение е следният: за да допринесем към мира, ние трябва да помогнем на Украйна, защото ако няма тази помощ, Русия ще извърши повече престъпления, убийства и ще разруши повече домове. И тъй като сме в навечерието на Великден, бих искал да кажа няколко думи и за братството. Как може да се смятаме за братя, когато стават такива убийства".

Кулеба изрази своето неразбиране на формулировката, която "Продължаваме промяната" предлага за подкрепа на Украйна: техническа помощ за защитни цели.

"Бронежилетки, техническа помощ, всичко това е много важно, но, приятели, нека говорим сериозно. Ако имате каски и бронежилетки, но нямате оръжие в ръка, сте обречен. Така че тази полумярка е добра политически, но като цяло съобщението е: "Искаме да умрете защитени". Това е посланието към нас, когато получим само бронежилетки и каски".

Управляващите обясниха, че все още изчистват детайлите около конкретната формулировка.

"Обсъждахме няколко различни варианта, включително военно-техническа помощ с пример какво може да включва и какво може да не включва тази формулировка. Ние от ПП сме обсъждали темата в нашата група, нашето решение е да гласуваме по съвест, голяма част от групата биха подкрепили такава формулировка, но пак казвам, това е въпрос на изчистване на детайли", каза Андрей Гюров, председател на ПГ на "Продължаваме промяната".

Коалиционните партньори от "Демократична България" смятат, че моментът изисква ясно заемане на страна.

"Ще се борим за това българската държава да направи всичко необходимо в подкрепа на справедливата кауза на украинския народ. Защото Украйна, воювайки за своята териториална цялост, за своя суверенитет, на практика воюва и за свободата и демокрацията на свободния свят", каза Атанас Атанасов.

Във Фейсбук публикация, споделена и от премиера Кирил Петков, "Продължаваме промяната" обясниха, че в сложната четворна коалиция изпращането на оръжия за Украйна е червена линия за БСП, а неизпращането - за "Демократична България".

ПП напомнят, че освен хуманитарната помощ, българското правителство е изпратило всички налични каски и бронежилетки на Украйна и че има два български кораба - един в руски и един - в украински ръце. Затова ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединят коалиционните партньори около единна позиция.

"Продължаваме промяната" излезе с позиция по отношение на Украйна

Според президента Румен Радев, България трябва да продължи да помага на всички, които търсят спасение от войната и на Украйна съобразно възможностите си.

"Но нека да е пределно ясно, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна диаспора. Историческа. Ние имаме наши сънародници в Украйна, които в момента са в зоните на военни операции. И това изисква много внимателно и отговорно отношение. Затова аз много отдавна заявих, че България следва да предостави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други пакети за индивидуална защита", каза президентът.

Радев: Ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности

Докато страната реши, някои от избягалите от Украйна правят равносметка:

"Руската армия не можа да ни превземе в реалните боеве, затова мина към тези бомбардировки от системи "Град", от тежката артилерия и виждаме резултатите тук, на снимките. 7000 сгради са унищожени в Украйна. Само в Харков са 2020", каза проф. Михаил Станчев, преподавател в Харковския университет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Народното събрание не обсъди предложението за помощ за Украйна (ОБЗОР)
Народното събрание не обсъди предложението за помощ за Украйна (ОБЗОР)
Последно сбогом! Изпратихме Павел Писарев
Последно сбогом! Изпратихме Павел Писарев