НОВИНИ

"Продължаваме промяната" излезе с позиция по отношение на Украйна

кирил петков българи евакуирани кораба царевна вече безопасност
bnt avatar logo
от БНТ
14:08, 21.04.2022
6037
Чете се за: 04:20 мин.
У нас
Слушай новината

"След година на политическа нестабилност и два неуспешни опита за съставяне на кабинети сме изправени пред необходимостта да работим в сложна четворна коалиция. Това беше решението на българските избиратели. По темата за изпращане на военно-техническа помощ за Украйна, от една страна имаме БСП, за които пращането на такава помощ е червена линия, която не могат да си позволят да прекрачат. От другата страна, имаме "Демократична България" с червената линия, че България е изправена пред исторически момент и трябва директно да изпраща въоръжение в Украйна", се казва в позиция на "Продължаваме промяната" по отношение на Украйна, която беше публикувана и на личния профил на премиера Кирил Петков във Фейсбук.

Комисията по външна политика одобри "техническа помощ за защитни цели" за Украйна

Къде сме ние:

- "В момента България оказва помощ на над 90 000 украински жени и деца, които са принудени да напуснат своите домове и близки заради Руския агресор;

- В момента България помага на Украйна с хуманитарна помощ;

- Българското правителство изпрати всички количества каски и жилетки за защита на украинското население, свободно налични в нашите запаси;

- От самото начало България е силен глас за Украйна в Брюксел и пред международния наказателен съд в Хага.

И тук сме изправени пред избора дали искаме в този момент да минем през червените линии на един от двамата коалиционни партньори", допълват от партията.

Дмитро Кулеба официално призова България за военна помощ и заяви, че очаква ясен отговор днес

От ПП поясняват, че едновременно с това в момента има един български кораб в руски ръце и един български кораб в украински.

"С български граждани на борда. Това са български животи.

- Ако искаме да проведем успешно спасителна операция за нашите съграждани, трябва да имаме единна позиция.

- Ако искаме да продължим да оказваме хуманитарна помощ и да разширяваме своята подкрепа за Украйна, трябва да имаме единна позиция и възможност за взимане на отговорни управленски решения.

- Ако искаме да дадем стабилност на всеки българин в условията на криза, трябва да имаме единна позиция", заявяват от "Продължаваме промяната".

От партията призовават да се загърби политическото говорене.

Радев: Ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности

"Време е да спрем да говорим за червени линии и да поставяме ултиматуми, които ползват само една политическа сила. Най-големият интерес на България в този момент е да има отговорни и координирани действия на управляващата коалиция. В най-голям интерес за Украйна е да има стабилна България. Осъзнаваме тежестта на историческия момент, но от ПП вярваме, че трябва да взимаме отговорните решения, дори когато същите са несъвместими с политическия пиар и полезно говорене. За нас е важно в тази сложна четворна коалиция да бъдем източник на стабилност за България, като едновременно с това се грижим за живота на нашите съграждани, независимо в кое кътче на света се намират", добавят от "Продължаваме промяната".

Отбелязват, че партията ще продължи да бъде конструктивният и отговорен политически партньор.

"В настоящия момент ПП ще води активна политика за диалог между БСП и ДБ, за да се обединим около единна позиция. Защото съединението прави силата, а не разделението", заявяват още от "Продължаваме промяната".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дъжд бави програмата в Барселона и мача на Григор Димитров
Дъжд бави програмата в Барселона и мача на Григор Димитров
Серина Уилямс и Люис Хамилтън дават по 10 млн. паунда за закупуването на Челси
Серина Уилямс и Люис Хамилтън дават по 10 млн. паунда за закупуването на Челси