НОВИНИ

Радев: Ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности

bnt avatar logo
от БНТ
10:54, 21.04.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

България трябва да продължи да помага на всички хора, които търсят спасение от войната и ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности. Това каза президентът Радев, който участва в тържественото отбелязване на празника на район „Оборище“ в столицата.

"Но нека да е пределно ясно, че за разлика от други държави, които са далеч от конфликта, България има огромна историческа диаспора. Имаме наши сънародници в Украйна, които в момента са в зоната на военни операции и това изисква много внимателно и отговорно отношение. Отдавна заявих, че България следва да предостави средства за индивидуална защита - бронежилетки, каски и други", каза Радев.

Комисията по външна политика одобри "техническа помощ за защитни цели" за Украйна

За отношенията ни със Скопие Радев каза:

"Крайно време е антибългарската идеология, която се вихри в Република Северна Македония и явно съзнателно трови нашите отношения и съзнателно подрива пътя на страната към Европейския съюз да остане в миналото. Опитът на политиците в РСМ да градят идентичност на базата на фалшификациите на комунистическия интернационал, а не на историческата истина, са срещу интересите на гражданите на РСМ, които наистина желаят членство в ЕС.

Ако говорим за фашизъм, трябва да е ясно, че Иван Михайлов е човекът, който отказа на Хитлер да въвлече Македония в братоубийствена война с България. Не Иван Михайлов, а други хора, след установяване на югославската диктатура в Македония, избиваха и инквизираха десетки хиляди в концлагери, само заради това че решиха да продължат да се наричат българи. Ето това е истински фашизъм", заяви президентът.

За спасяването на нашите моряци от "Царевна" каза, че най-важното е, че те са живи и здрави. Ние сме признателни на всички - както на българските институции, така и на украинската, и на руската страна.

Нарече "абсолютни спекулации" информациите, че САЩ може да отложи доставките на F-16 заради липса на доверие към страната.

Вижте повече във видеото горе от Ирина Цонева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин нареди да се отмени атаката срещу "Азовстал". Шойгу твърди, че е превзет Мариупол
Путин нареди да се отмени атаката срещу "Азовстал". Шойгу твърди, че е превзет Мариупол
Центърът за кръводаряване в София ще работи и през празничните почивни дни
Центърът за кръводаряване в София ще работи и през празничните почивни дни