НОВИНИ

НС днес няма да обсъжда предложенията за оказване на помощ за Украйна

Вера Александрова
от Вера Александрова
09:22, 21.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:07 мин.
Политика
Слушай новината

В началото на пленарния ден от ГЕРБ предложиха в дневния ред за бъде включени и трите предложения на "Демократична България", на ГЕРБ и на "Продължаваме промяната" за оказване на помощ за Украйна.

Против се обявиха от "Продължаваме промяната", защото не е готов докладът на Външната комисия от вчера. Така този въпрос не влезе в дневния ред на НС днес.

В декларация Христо Иванов заяви, че ДБ ще настоява България да окаже военна помощ на Украйна.

От "Възраждане" обявиха, че биха го подкрепили само, ако от парламентарната група на ДБ лично занесат помощта и се включат като доброволци във войната в Украйна.

Иво Атанасов от ИТН заяви, че ще поискат оставката на Христо Иванов като председател на Временната комисия за промени в Конституцията, защото до този момент тя не се е събрала нито веднъж.

Христо Иванов обясни, че целта е била в комисията да участват и представители на опозицията, но това не се случи.

Предложи още във вторник да се събере Коалиционният съвет и да реши този въпрос и отново да обсъди военната помощ за Украйна. Христо Иванов е готов да подаде оставка от комисията.

Комисията по външна политика одобри "техническа помощ за защитни цели" за Украйна

Вчера Комисията по външна политика одобри снощи осигуряването на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна и отхвърли двете предложения на ГЕРБ-СДС и "Демократична България", касаещи осигуряването на военна помощ за Киев. Одобреното проекторешение беше внесено от "Продължаваме промяната". То предвижда парламентът да даде мандат на правителството за осигуряването на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна според възможностите на България.

ГЛЕДАЙТЕ ЗАСЕДАНИЕТО В НС НА ЖИВО ТУК

Народното събрание ще обсъди днес и окончателните промени в Закона за училищното и предучилищно образование.

Това е последното заседание на Народното събрание преди Великден. Следващото редовно заседание на парламента ще е на 4 май.

Ето част от изказванията в пленарна зала:

"Считам, че всички в пленарната зала имат формирана позиция. ГЕРБ внесе такова предложение на 30 март. ДБ внесе такова предложение на 1 април. Достатъчно време всички парламентарни групи да формират своята позиция. Г-н председател, моля направете такова предложение за промяна в дневния ред и включване на тези проекти за решение за обсъждане в днешното пленарно заседание", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Моля да спазим както е процедурата - да изчакаме комисията да си внесе съответния доклад, който към момента не е внесен и да гледаме само решението, което е приела комисията", каза Атанас Михнев от ПГ на ПП.

"Ние ще подкрепим само решение, което включва в себе си изрично посочването на военна помощ. Военно-техническа, отбранителна, но със сигурност с тази конкретизация", каза Христо Иванов - председател на ПГ на ДБ.

"Ние от "Възраждане" ще подкрепим това тяхно предложение, но при едно условие. Ако тази военна помощ бъде занесена в Украйна от парламентарната им група, а техните народни представители се включат като доброволци да помагат там. Мисля, че така ще решат два много сериозни външно и вътрешнополитически проблеми на България и на Украйна", каза Костадин Костадинов, председател на ПГ на "Възраждане".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу мярката за неотклонение на шофьора, убил с колата си 2-годишно дете в с. Анево
Протест срещу мярката за неотклонение на шофьора, убил с колата си 2-годишно дете в с. Анево
Антъни Иванов с благотворителна инициатива за млади плувци
Антъни Иванов с благотворителна инициатива за млади плувци