НОВИНИ

Протест срещу алея "Героите на Украйна", пл. "Борис Немцов" и украинското знаме пред Столичната община

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
09:46, 21.04.2022
Чете се за: 01:35 мин.
У нас
Слушай новината

Граждани и симпатизанти на БСП и "Възраждане" се събраха на протест пред сградата на Столична община.

Демонстрацията е против повторното разглеждане от Столичния общински съвет на предложението алеята до руското посолство да се казва "Героите на Украйна", а близкото безименно пространство да бъде именувано на руския опозиционер Борис Немцов. Предложението включва още до края на войната на сградата на Столична община да бъде издигнат и украинския флаг.

Решението веднъж вече беше прието от Столичния общински съвет, но преди дни то бе върнато за преразглеждане от областния управител на София Иван Кючуков с мотивите, че е незаконосъобразно.

Днес точката отново е в дневния ред на общинския съвет като извънредна. Именно това е и поводът за протеста, подкрепен от БСП и "Възраждане".

Според представителите на двете партии решението е взето незаконно и без становище на районния кмет. Ако то бъде гласувано отново от СОС, от БСП и от "Възраждане" обявиха, че ще го обжалват. Депутати от БСП и "Възраждане" дойдоха на заседанието на Столичния общински съвет.

На демонстрацията се появи и украинец с украинския флаг, който подкрепя идеята площад пред руското посолство да бъде кръстен "Борис Немцов".

Снимки: Карина Караньотова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зам.-министър Стоян Новаков е освободен от длъжност
Зам.-министър Стоян Новаков е освободен от длъжност
ЦСКА поглежда към трети пореден финал за Купата на България
ЦСКА поглежда към трети пореден финал за Купата на България