НОВИНИ

Кулеба официално призова България за военна помощ и заяви, че очаква ясен отговор днес

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
11:30, 21.04.2022
Чете се за: 04:50 мин.
У нас
Слушай новината

Украинският външен министър Дмитро Кулеба официално призова българските власти за предоставяне на оръжейна помощ и заяви, че окачва ясен отговор днес. Той присъства на откриването на фотоизложбата "Стоп на агресията на Русия срещу Украйна" в Европейския кът на Народното събрание.

Обобщение вижте в прякото включване на Александър Марков.

Кулеба коментира вчерашното предложение на "Продължаваме промяната" за предоставянето на "техническа помощ за защита" така:

"Важно е по време на война да имаш бронежилетка и каска. Но, нека да сме сериозни, ако имаш бронежилетка и каска, а нямаш оръжие, си загубен. Така че тази половинчата мярка е правилна политически, но съобщението е: Може да умрете защитени", посочи той.

Дмитро Кулеба допълни, че е дошъл у нас, за да получи ясен отговор на исканията, които е поставил, а тъй като утре започват празничните дни, очаква да получи отговор днес.

"В тази държава е редно да получа отговор от цялото правителство. Разбирам, че българското правителство има затруднения да ни даде ясен отговор за това каква помощ може да ни окаже, но всеки ден, в който ни се отказва военна помощ, все повече украински граждани и военни умират. Затова призовавам политиците да помислят върху това. Има хора на терен, които умират, докато траят дискусиите и се търсят аргументи срещу осигуряването на подобна помощ", каза украинският външен министър.

Кулеба допълни, че през последните дни в София е чул два аргумента срещу предоставянето на военна помощ за Украйна. Първият е, че предоставяйки оръжие, България ще попречи на мира и ще подпомогне войната. Това, според Кулеба, не е вярно, защото, лишавайки Украйна от отбранителна помощ, ще умират още хора под руската агресия. Вторият аргумент е, че руснаците и украинците са братя на българите и затова България не иска да се меси във войната между тях.

"Но как може да смятате за братя хора, които убиват по този начин? Как смятате за братя хора, които в навечерието на светлите празници извършват това? Така че, скъпи българи, животът е труден, времената са трудни, но не може все да сте по средата. Дойде времето, в което трябва да вземете решение", каза Кулеба.

Тези, които искат да помогнат на Украйна, винаги ще намерят начин за това, допълни той.

"Не може да си представите колко пъти съм чувал всякакви извинения и рационални аргументи как някой не може да помогне на Украйна. Проблемът е, че те не са искрени. Тези, които искат да помогнат, винаги ще намерят начин за това. Затова се надявам, че тези снимки ще помогнат на някои политици и членове на правителството да си представят какво преживяват хората от снимките в момента и да вземат правилното решение. Най-добрият начин да спре войната е да подкрепите Украйна, а не да стоите неутрални", каза Кулеба.

Изложбата се организира съвместно от "Демократична България" и посолството на Украйна у нас. Освен депутати от ДБ на откриването дойде и председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

"Искам да изразя пълна подкрепа не само от името на "Продължаваме промяната" и на коалицията, но и от целия български народ. Ние стоим зад Украйна и те могат да разчитат на нас за подкрепа във всяко едно отношение", каза Гюров.

"България е съпричастна с украинския народ и ще продължи да го подкрепя според възможностите си. Воювайки за териториалната си цялост, Украйна на практика воюва и за свободата и демокрацията на свободния свят. Българският народ е дълбоко съпричастен към хората, принудени да напуснат домовете си и да търсят спасение от войната", заяви Атанас Атанасов от ПГ на "Демократична България".

Снимки: Десислава Кулелиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на Военния комитет на НАТО участва в демонстрации на бойната група в "Ново село"
Председателят на Военния комитет на НАТО участва в демонстрации на бойната група в "Ново село"
Гуардиола: Не сме глупави, ако допуснем грешка, ще поздравим Ливърпул
Гуардиола: Не сме глупави, ако допуснем грешка, ще поздравим Ливърпул