НОВИНИ

Путин нареди да се отмени атаката срещу "Азовстал". Шойгу твърди, че е превзет Мариупол

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
10:58, 21.04.2022 (обновена)
6737
Чете се за: 03:35 мин.
По света
Слушай новината

Руският президент Владимир Путин нареди да бъдат прекратени опитите да бъде превзет заводът "Азовстал" в Мариупол. Вместо това той настоя обсадата да продължи и хората вътре да останат блокирани.

Руският военен министър Сергей Шойгу заяви, че руската армия е превзела почти цялата територия на Мариупол, с изключение на района около "Азовстал".

Мариупол е превзет. С тази новина руският министър на отбраната започна днешната си среща с президента Владимир Путин.

"Ситуацията в града е спокойна, позволява да се започне към възстановяване на реда, към връщане на цивилното население и установяване на спокоен живот. Що се отнася до тези, които избягаха в завод "Азовстал" и бяха напълно блокирани там и по целия периметър, имаме нужда от около три - четири дни, за да завършим операцията там", каза Шойгу.

Изненадващо Путин обяви нова политика - вместо досегашната - да бъде превзет всеки сантиметър от Мариупол, той нареди щурмът на завода "Азостал" да бъде прекратен. И поиска "дори муха да не може да прехвръкне".

"Предлаганият щурм срещу промишлената зона, смятам за нецелесъобразен. Нареждам да бъде отменен. Трябва да мислим за запазването на живота и здравето на нашите войници и офицери. Няма нужда влизаме в тези катакомби и да пълзим под земята покрай тези промишлени съоръжения. Блокирайте индустриалната зона, за да не прелети и муха. Предложете още веднъж на всички, които все още не са сложили оръжие, да направят това", каза Путин.

Снимки: БГНЕС

Путин каза още, че всеки украински войник, който се предаде, ще бъде третиран с уважение и животът му ще бъде гарантиран. Според Москва в "Азовстал" продължава да има над 2000 украински войски, а 142 000 цивилни са били евакуирани.

Засега от украинска страна не потвърждават новината за превземането на Мариупол. По-рано главният преговарящ на Киев призова за преговори, посветени специално на пристанищния град.

Украйна е предложила преговори за Мариупол

"Да. Без никакви условия. Готови сме да проведем "специален кръг от преговори" в Мариупол. На четири очи. За да спасим нашите момчета, Азов, военните, цивилните, децата, живите и ранените. Всички. Защото те са част от нас. Защото те са в сърцето ми. Завинаги", каза Михайло Подоляк, съветник на Володимир Зеленски.

Тази сутрин Киев съобщи, че 80% от Луганска област вече е под руски контрол. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш поиска срещи последователно с Володимир Зеленски в Киев и Владимир Путин в Украйна.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гуардиола: Не сме глупави, ако допуснем грешка, ще поздравим Ливърпул
Гуардиола: Не сме глупави, ако допуснем грешка, ще поздравим Ливърпул
Радев: Ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности
Радев: Ще продължим да помагаме на Украйна в рамките на своите възможности