НОВИНИ

Украйна е предложила преговори за Мариупол

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:18, 21.04.2022 (обновена)
7075
Чете се за: 02:07 мин.
Европа
Слушай новината

Дни след началото на втория етап от руската офанзива в Украйна - властите в Киев заявиха, че 80% от Луганска област е под руски контрол.

Това съобщи областният управител на Луганск Серхий Хайдай. В района от седмици се водят ожесточени боеве, а преди два дни съществена част от руската армия беше предислоцирана в тази част на Източна Украйна.

Продължава и битката за Мариупол - чеченският лидер Рамзан Кадиров заяви, че очаква до обяд стоманният завод "Азовстал" да бъде превзет.

От украинската страна са предложили провеждането на специален кръг от преговори в обсадения град. В Туитър съветникът на Володимир Зеленски - Михаил Подоляк написа, че Киев ще направи всичко възможно да спаси цивилните и украинските бойци, които са в Мариупол.

Междувременно генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи, че е поискал последователни срещи както с Володимир Зеленски в Киев, така и с Владимир Путин в Москва.

В поредното си обръщение, Володимир Зеленски заяви, че е оптимист за бъдещето на Украйна в ЕС, след неочакваното посещение на председателя на Европейския Съвет Шарл Мишел в Киев.

"Проведох много задълбочен разговор с Шарл Мишел относно отношенията между Украйна и ЕС. Основната тема, разбира се, беше как да защитим страната си, как да останем стабилна и функционираща държава, в която институциите да не спират работа. Обсъдихме и конкретни стъпки, с които ЕС ще ни помогне. В частност - в сферата на отбраната, финансите и санкциите. Другата важна тема, беше нашата евроинтеграция. В този исторически момент, това трябва да стане възможно най-бързо", каза Зеленски.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дни преди балотажа: Макрон и Льо Пен сблъскаха позиции в тв дебат
Дни преди балотажа: Макрон и Льо Пен сблъскаха позиции в тв дебат
609 са новите случаи на коронавирус за денонощието
609 са новите случаи на коронавирус за денонощието