НОВИНИ

Какво е било защитното въоръжение на траките през вековете?

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:42, 20.04.2022
6545
Чете се за: 03:10 мин.
Новини от миналото
Слушай новината

Какво е било защитното въоръжение на траките през вековете - най-пълна представа за това дава колекцията, събрана от 120 експоната в Националния археологически музей.

Там може да се видят както златни и сребърни брони и наколенници на тракийската аристокрация, така и шлемове на обикновени воини, някои от тях белязани в битка.

Един от най-ранните шлемове - коринтски тип. В България от този тип има само два открити. Този е иззет от иманяри.

"За съжаление, шлемът е бил изрязан - виждат се следите от разрязването и е използван като лампа на стената", заяви Кръстю Чукалев, археолог, НАИМ-БАН.

По-късните шлемове определено носят белезите на дълга употреба. Просто украсени - с имитация на букли, носят следи от поправки, други вероятно от силни удари.

"Това е един сребърен шлем, има следи от удари", допълни Кръстю Чукалев.

С гуглите отгоре шлемовете вече се определят като тракийски тип. Набузниците, които имитират брада, далеч не са декоративни. Целта им е да придадат по-страшен вид на воините. Този, златният, е един от централните експонати в колекцията, открит в могила в Тулча. От сребро и злато, функцията му е най-вече парадна. Но за учените са важни апликациите по него, които дават ценна информация.

"Сцените, които са представени на шлема, това са четири воини ездачи и за нас е особено важно начинът, по който е представено тяхното въоръжение - нагръдници, наколенници, шлемове", добави археологът Кръстю Чукалев.

И този наколенник от сребро и златни апликации е имал по-скоро парадна функция, част от доспехите на някой владетел преди 2400 години. И експертите определено разпознават тракийска изработка.

"Траките, понеже са се татуирали, по съдовете са изобразени с татуировки и от там ги разпознават като траки в някои случаи. И се предполага, че това тук е точно татуировка", заяви Петя Пенкова, реставраторка, НАИМ-БАН.

Макар и част от парадните доспехи, учените допускат, че тази ризница все пак е била функционална и в бой. Пластинките са железни и я правят много здрава.

"Това е огромен труд - просто всяка люспа има три дупки и е пришита с конец към кожата", каза още Петя Пенкова.

Шлемът е на същия воин. Бронзов и здрав, змиите не са декоративни. Те се слагат навсякъде като предпазен амулет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец победи Черно море в последния мач на Веселин Георгиев във Варна
Черноморец победи Черно море в последния мач на Веселин Георгиев във Варна
Спартак не остави шансове на Ямбол у дома
Спартак не остави шансове на Ямбол у дома