НОВИНИ

Настимир Ананиев: Пътните фирми, които са сертифицирани, ще си получат парите – 50%

bnt avatar logo
от БНТ
19:22, 20.04.2022
24488
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
Слушай новината

Днес парламентът разреши на Агенция "Пътна инфраструктура" да се разплати с пътните фирми на 50%.

"Решението, което предприехме, има няколко компонента. Първо разплащаме 50% от сертифицираните договори – дейности, които са извършени и са получили сертификат. Също така изплащаме 100% на договорите, които са свързани с мантинели, с хоризонтална маркировка и с пътни знаци. Останалите 50% ще минат през един контролен механизъм, защото е важно да декларираме парите на данъкоплатците", каза Настимир Ананиев, председател на парламентарната комисия по регионална политика в "Още от деня".

По думите му фирмите, които са сертифицирани, ще си получат парите – 50%. А за тези, които са заобикаляли закона, междуведомствена комисия и проверката през регионалната комисия ще установи трябва ли да има санкция за нередностите.

"След като започна проверката на междуведомствената комисия се даде заявката, че със сигурност ще има разминавания, но 50% от тази работа най-вероятно е свършена, заради това беше избран самият процент. Ние се доверихме на експертите и това заложихме в решението", допълни Настимир Ананиев.

По повод протестите на фирмите той коментира:

"Трябва ясно да заявим – тук невинни няма. Тази каша е забъркана през 2018 - 2019 г. – едни обществени поръчки, които са били на стойност 700 млн., когато ГЕРБ виждат, че ще слязат от власт, поръчките стават за над 3 млрд. възлагане, пари, които не са били заложени в Бюджет 2022", каза още Настимир Ананиев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия тества балистична ракета, която може да достигне "до всяка точка на света"
Русия тества балистична ракета, която може да достигне "до всяка точка на света"
Радев обсъди подкрепата на НАТО към България с председателя на Военния комитет на Алианса
Радев обсъди подкрепата на НАТО към България с председателя на Военния комитет на Алианса