НОВИНИ

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал военна подкрепа от България (Обобщение)

Александър Марков
от Александър Марков
18:05, 20.04.2022
Чете се за: 09:40 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинският външен министър Дмитро Кулеба е поискал военна подкрепа от България. Това стана ясно на третия ден от изненадващото му посещение у нас. Кулеба, който се срещна с президента Румен Радев, беше изслушан и от депутатите от Външната комисия в Парламента. Външният министър Теодора Генчовска потвърди, че въпросът за възможна военна подкрепа от София към Киев е бил обсъден на вчерашната среща с премиера Кирил Петков в Министерския съвет.

Подробности вижте в обобщението на Александър Марков.

На третия ден от посещението си и след като два дни журналистите нямаха достъп до него, на въпроси на БНТ украинският външен министър Дмитро Кулеба отговори, че още в началото на войната е пратил списък с необходимо въоръжение на всички страни-членки на НАТО, включително и на България.

Кулеба пред "Светът и ние": Политиците, отказващи военна помощ, създават проблеми за страната си

"Правителството и парламентът на България отлично знаят какви са исканията на Украйна. Но ние се отнасяме с уважение към политическата ситуация в България и оставяме на парламента и на правителството да вземат решение как и кога да помогнат на Украйна." - каза той.

На въпрос на БНТ от каква военна помощ се нуждае Украйна, Кулеба отговори:

"Когато водиш война, се нуждаеш от всичко - от патрони до бойни самолети. Ние дадохме един и същи списък на всички страни-членки на НАТО и България получи същия списък. Но ние уважаваме вътрешнополитическата ситуация".

Дмитро Кулеба не даде точен отговор на въпрос дали е искал директно в разговора си вчера с Теодора Генчовска военна помощ.

"Нека го кажа така - понякога се налага да бъда дипломат, доволен съм от срещите с вашия външен министър, премиер и президент. България е направила много политически по отношение на европейската интеграция, вие се отнасяте много добре с нашите бежанци, а това е нещо, което много ценим. А когато става за военна помощ, вземаме предвид вашата вътрешнополитическа ситуация и оставяме това решение на парламента на България. Но нека подчертая още веднъж: тези, които не желаят, които се колебаят, които говорят срещу доставките на оръжия и военно оборудване за Украйна, те на практика подкрепят руската агресия и избиването на наши граждани", каза той.

На въпрос на БНТ външният министър Теодора Генчовска потвърди, че Кулеба е поискал военна помощ от премиера Кирил Петков.

"Знаете много добре, че има две декларации, които са внесени в НС от ГЕРБ и ДБ. Ще бъдат обсъдени в комисиите. Към настоящия момент в МС не е поставян въпросът", уточни тя.

На срещите си с външния министър Генчовска Кулеба не е искал военна подкрепа, обясни тя.

"Генчовска: Външно министерство няма отношение към въпроса, който ми зададохте.

БНТ: Въпросът е обсъдихте ли вчера с министър Кулеба възможността България военно да подпомогне Украйна?

Генчовска: Това, което беше обсъдено във Външно, не включваше тая тема, въпросът е бил обсъден на срещата при премиера".

Самият Кирил Петков не отговори директно дали са водени такива разговори.

Всичко това стана ясно, след като Кулеба се срещна с президента Румен Радев, а това беше изслушан от депутатите от Комисията по външни работи в парламента по негово желание. Той заяви, че разбира вътрешнополитическата ситуация у нас, но че, според него, всеки, който не подкрепя Украйна, подкрепя Русия.

ГЕРБ и "Демократична България" заявиха, че отново ще внесат предложенията за военна помощ за Киев. ГЕРБ обвини управляващите, че саботират тези решения, а правителството - че не подава точна информация за ангажиментите си.

"По Украйна - ето прессъобщението на МС след срещата на Петков с Дмитро Кулеба - вътре не се споменава нищо за военно-техническа помощ и че този въпрос е поставян. От интервюто на министър Кулеба разбрахме, че всъщност въпросът е поставян, а г-н Петков, министър-председателят, на два пъти отклонява отговора на този въпрос и отказва да заеме каквато и да било позиция", каза Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

"Министър Кулеба ясно заяви, че Украйна ще спечели тази война 100%. Този кураж, дързост, смелост вижда целия свят, затова ние сме длъжни да разгледаме възможността за военно-техническа помощ за Украйна, за да може украинският народ да защити живота, честта, свободата на своите граждани от руската агресия", изтъкна Атанас Славов, "Демократична България".

"Ние сме изразили неколкократно нашата позиция относно подкрепата на Украйна и ще обсъдим позицията си в групата в Пленарната зала", отвърна Андрей Гюров от "Продължаваме промяната".

От БСП преповториха позицията си срещу военната помощ.

"Смятаме, че помагаме на мира. Даване на още оръжие означава удължаване на войната", каза Корнелия Нинова, вицепремиер и лидер на БСП.

От "Има такъв народ" очакват решение след празниците.

"Между това да изпратим конкретно каски и бронежилетки в Украйна - това е позицията на МС. Парламентът трябва да им даде мандат да изпълнят тези свои задачи, така че тук трябва да имаме единна позиция и когато това се случи, предполагам след празниците, ще има дебати и ще излезем с решение", каза Станислав Балабанов от "Има такъв народ".

От "Възраждане" заявиха, че износът вече е факт чрез посредници.

"Очевидно е, че те го правят, верни на своите избиратели и на своите спонсори от американското посолство, да покажат колко са верни, но всъщност дали точка ще бъде гласувана, или не, е почти без значение, защото вече България изнася огромни количества оръжия за Украйна през посредници", заяви Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Преди изслушването си в Комисия по външна политика Дмитро Кулеба се срещна с президента Румен Радев, с когото са обсъдили създаването на коридори за транспорт на храни, за да няма продоволствена криза.

Румен Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна

"Особено сме загрижени и за хода на настоящите военни действия и заплахата за цивилното население. Точно в зоните на военни операции попада и многобройната българска диаспора. Аз се надявам, че вашата страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани", заяви Румен Радев, президентът на Република България.

"Благодаря Ви, че от първите дни на войната позицията на България е принципна. Особено сме развълнувани как приемате украинските бежанци. Разбира се, много се надявам те да се върнат у нас, но след такъв гостоприемен прием вярвам, че някои ще останат тук. Ако говорим за братски народи, е като за Каин и Авел. Българите и украинците имат много повече основания да се смятат за братски народи. Особено след тази искрена подкрепа, която Вие и кабинетът на министрите оказаха", отвърна Дмитро Кулеба.

На срещата присъства и председателят на Асоциацията на българите в Украйна Антон Киссе.

"Искам да се присъединя към словата на г-н Кулеба и да благодаря за Вашата инициатива да организираме логистика на пътуване на нашите украинци в България с обезпечаване на транспорт. Благодаря на Вас и Кризисния център на МВнР. Туй не от мен, а от тези хора тук", посочи той.

Президентът Румен Радев посочи, че България е готова да поднови програмата за лечение на ранени украински войници от 2014 г.

По темата работиха: Александър Марков и Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС даде зелена светлина за плащанията към пътните фирми
НС даде зелена светлина за плащанията към пътните фирми
Жена от Видин бродира яйца за Великден
Жена от Видин бродира яйца за Великден