НОВИНИ

Румен Радев към Кулеба: Българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна

Александър Марков
от Александър Марков
09:15, 20.04.2022
5222
Чете се за: 03:32 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Украинският външен министър Дмитро Кулеба се среща с президента Румен Радев днес. Той е втори ден на посещение у нас и вече проведе срещи с премиера Кирил Петков и външния ни министър Теодора Генчовска.

Украйна е свързана с нашата страна с вековни връзки, искам да ви приветствам с това, че г-н Антон Кисе (депутат в Украинския парламент и председател на Асоциацията на българите в Украйна) е част от вашата делегация. България на най-високо политическо ниво осъди агресията на Руската федерация към вашата страна. Ние застанахме в решителна защита на териториалната цялост на Украйна, включихме се активно във всички санкционни режими, въпреки социалните и икономически последствия, каза президентът Радев. България отвори своите врати, българите отвориха сърцата и домовете си за гражданите на Украйна, предоставили сме закрила на над 91 000 души. Нашият стремеж е не само да осигурим храна и подслон, но и образование, трудова заетост, най-пострадалите - децата, да не се чувстват травмирани от тази война. Имаме пълна готовност да продължим програмата, която започнахме през 2014 г. и прекъснахме заради ковид, за лечение и възстановяване на украински военнослужещи. Очаквам нашите 2 правителства да възстановят тази програма. Особено сме загрижени, следим растящия брой цивилни жертви и развитието на бойните действия", каза още Радев.

Той изрази надежда, че Украйна прави всичко възможно да защити българското национално малцинство. Призова възможно най-бързо да спре братоубийствената война и в рамките на ЕС да се търси възможност за по-бързо възстановяване на Украйна. Болшинството президенти от Б-9 в първите дни на войната са изготвили декларация, с която се призовава за ускорена интеграция на Украйна в ЕС. България ще продължи да прави всичко възможно и да оказва пълна подкрепа на Украйна, в рамките на възможното, подчерта Радев.

Вие сте не само лидер, обичан от своя народ, но и военен. Вие разбирате чудесно какво се случва сега в Украйна, заяви Дмитро Кулеба. Той отчете, че става въпрос за пълномащабна война, благодари, че позицията на България е принципна още от първите дни на войната. Благодари и за приема на украинските бежанци в страната ни.

Кулеба каза още, че трябва да се продължи със санкциите срещу Русия, за да спре агресията ѝ.

Отчете и ясната позиция на България за европейската интеграция на Украйна.

Вижте и още във включването на Александър Марков.

Антон Кисе отбеляза, че няма разлика между 133-те народности в Украйна, те защитават своята родна земя. Коментира, че има нужда максимално да се помага на Украйна.

Днес украинският външен министър ще бъде изслушан и в Комисията по външна политика в Народното събрание.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ню Орлиънс Пеликанс изненадаха Финикс и изравниха серията
Ню Орлиънс Пеликанс изненадаха Финикс и изравниха серията
В 8 села в Петричко улиците никога не са асфалтирани, хората молят за държавна подкрепа
В 8 села в Петричко улиците никога не са асфалтирани, хората молят за държавна подкрепа