Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Министърът на туризма: Ще настоявам след 31 май украинските бежанци да излязат на пазара на труда

bnt avatar logo
от БНТ
08:30, 20.04.2022
7462
Чете се за: 04:37 мин.
Общество
Слушай новината

Вчера са изплатени парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Нямаше забавяне, работим по графика, който сме заявили. Това каза в студиото на "Денят започва" министърът на туризма Христо Проданов. Той заяви, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

Проданов повтори, че от 1 до 5 март се кандидатства в системата СУНИ за периода от началото на войната до 31 март. От 1 до 5 май се кандидатства за периода от 1 до 31 април, а от 1 до 5 юни ще се кандидатства за срока до края на месец май. След това е необходимо около 10 дни информацията да бъде проверена, след което ще бъде изплатено дължимото.

Проданов заяви, че е нужна проверка, за да няма дублиране. Около 25 000 лица трябва да бъдат проверени и сравнени сГранична полиция, НАП, Агенция за бежанците, за да не се получи така, че държавата трябва да плаща за едно лице няколко пъти. Проверява се и дали даденото лице не е започнало работа, защото то излиза вече на свободния пазар.

Бавят ли се парите за хотелиерите, приютили бежанци от Украйна?

Министърът на туризма каза, че около 3000 са случаите, в които едно лице фигурира в регистрациите на два хотела едновременно. Те са се регистрирали във втори хотел, без да прекъсват регистрацията в първия. Според Проданов администрацията е работила денонощно, за да изпълни обещаното.

Всички хотелиери ще си получат парите, обеща Проданов и предупреди, че системата не може да бъде излъгана.

Във Варна хотелиери твърдят, че вчера до 18.00 часа е нямало нищо по сметките им. Така е било и при хотелиерите в "Златни пясъци" и "Св. Св. Константин и Елена". Хотелиери са инвестирали доста собствени средства. В един от хотелите във Варна за 120 бежанци вече са изхарчени около 45 000 лв.

Хотелиерите са на ръба, защото не могат да се разплащат с доставчиците, да плащат битови сметки и да се разплащат с персонала. Хотелиери не знаят какво ще правят с бежанците след 31 май.

Проданов заяви, че ще настоява след 31 май тази програма да приключи.

"По простата причина, че ние проявихме хуманност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е необходимо тези хора вече да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да плащат наем, да живеят така, както живеят всички останали хора. Проявихме солидарност и подкрепа в първите три месеца, след което трябва да започнат да живеят и работят, както всички останали", каза министърът на туризма.

Заяви още, че държавата ще съдейства за специални групи за децата, за да има къде да бъдат оставени, докато родителите им работят. От разговорите с 6000 души 90% искат веднага да започнат работа, предимно в сектор хотелиерство и ресторантьорство, каза Проданов.

Тези 25 000 души, за които държавата плаща, са крайно нуждаещи се. В България има още 60 000 украинци, някои от които са с големи възможности - със скъпи коли, правят бизнес, купуват имоти и те създават грешно впечатление и негативен имидж, каза още той.

По думите му за първия период държавата е изплатила 11 млн. и 100 000 лева на хотелиерите за бежанците, но сумата няма да надхвърли 50 млн. до края на периода. България кандидатства пред ЕС, за да възстанови парите в бюджета, уточни Проданов.

Министърът на туризма прогнозира още, че сезонът тази година ще бъде по-успешен от миналогодишния.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският национален отбор по футбол до 19 години с поражение от Унгария
Българският национален отбор по футбол до 19 години с поражение от Унгария
Мария Шарапова разкри, че очаква първото си дете
Мария Шарапова разкри, че очаква първото си дете