НОВИНИ

Бавят ли се парите за хотелиерите, приютили бежанци от Украйна?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:11, 19.04.2022
Чете се за: 04:22 мин.
Бизнес
Слушай новината

Прилагането на мерките за бежанците от Украйна предизвикаха напрежение сред хотелиерите.

Забавяне на парите за хотелиерите, които приеха украински бежанци, няма и няма да има, заявиха от Министерство на туризма. До този момент ведомството проверяло дублиране на хора, настанени в по няколко хотела.

506 места за настаняване ще получат най-късно до утре средства за това, че са приели украински бежанци. Парите към хотелите вече са преведени. До сега се извършвали и проверки за дублиране на бежанци в няколко хотела.

В момента са настанени близо 50 000 украинци, а за целият период от началото на войната общо настанените са били близо 68 000 бежанци. Доказателство, че има движение, както и напуснали страната.

На какво се дължи дублирането на бежанци в някои хотели?

Движението на украинските бежанци из страната е трудно да се проследи, а от това зависят плащанията към хотелите. Хотелиери описват - идват в България, настаняват се в един хотел, регистрират се.

"Оставят си багажа, на другия ден тръгват за София, за да могат да си вземат този чип, така наречен в паспорта, който им е необходим, защото само и единствено в София се прави. През това време те се регистрират и там. Тук не освобождават стаята, но те се регистрират и в хотел в София. И това става вече дублаж", каза за БНТ Филчо Ставрев, собственик на хотел.

Често хотелиерите не разбирали, че настанените от тях бежанци са си тръгнали.

"Засичам го - някой колега, ако се обади да каже: а бе, при тебе са настанени, някои от моя хотел са заминали", както и ние в последствие разбираме, защото аз съм предупредил всички камериерки да минават и ако има освободена стая да казват на рецепция, че има свободна стая. Обаче те заминават без да предупреждават. Местят се в някакъв друг хотел или имат близки или повече им харесва там", каза Венелин Ташев - хотелиер в Слънчев бряг.

За изяснят кой къде е настанен и кой къде се намира - от Министерството на туризма направили проверка.

"И то чрез три контроли, за да може всъщност хотелиерите, осъществили реално настаняването на съответните украински граждани да получат справедливо заслуженото възнаграждение", каза Ирена Георгиева - зам.-министър на туризма.

Хотелиерите разчитат на парите от държавата. Някои вече са похарчили около 30 - 40 000 лева за издръжка на бежанците.

"Крайно е мъчително и финансово, защото средства като авансови плащания от туроператори вече го няма, защото заради пандемията записванията са в последния момент. Няма авансови заплащания и свежи пари, разчитаме само на кредити", каза Филчо Ставрев, собственик на хотел.

От Министерството на туризма уверяват, че забавяне на парите за хотелиерите няма.

"Плащането вече е извършено, тоест към днешна дата и даже към сегашния момент може би има хотелиери, които вече са си получили парите по програмата за хуманитарна помощ. За следващия етап ще се кандидатства в периода от 1 май до 5 май. За третия период ще се кандидатства от първи юни до пети юни. Програмата е разписана до 31 май тази година. В момента активно работим за различни варианти за настаняване на чужденците и след тази дата", обясни зам.-министър Ирена Георгиева.

Правителството работи парите за настаняване на бежанците до дойдат от европейския фонд "Солидарност", увериха от Министерството на туризма.

Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви промени в Закона за движение по пътищата предлагат от МВР?
Какви промени в Закона за движение по пътищата предлагат от МВР?
Минимална загуба за Черно море в контролата с Добруджа
Минимална загуба за Черно море в контролата с Добруджа