НОВИНИ

Петков: Ние сме с най-ниските цени на горивата в ЕС

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:37, 19.04.2022 (обновена)
Чете се за: 04:50 мин.
Бизнес
Слушай новината

Според премиера Кирил Петков цените на горивата в България са едни от най-ниските в Европа, но той все пак настоява да се запазят настоящите си нива. Той се срещна с представителите на петролната и газова асоциация, както и с търговци на дребно.

По думите на Петков българското правителство не е доволно от цените, които вижда по бензиностанциите, но те продължават да бъдат едни от най-ниските в Европа. Именно в тази посока е била и договорката му с представителите на българската петролна и газова асоциация а именно да продължат да поддържат такива нива на цените.

Кирил Петков посочи, че при първа динамика в посока намаляване това ще се отрази и на бензиностанциите, но уточни, че за момента такава трайна тенденция няма. Затова и, по думите му, диалогът трябва да продължи, за да може българските потребители въпреки покачването на цените на световните пазари, да имат най-малък удар върху сметките си.

"Всички ние знаем, че ако искаме цените да продължават да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българските потребители въпреки че цените световните пазари се качват, имат най-малък удар върху техните сметки, когато пълнят своите автомобили, ние всички се обединихме около идеята, че диалогът трябва да продължава, трябва да имаме конструктивни общи действия. Да, пазарът е свободен, но едновременно с това всички трябва да осъзнаем, че това е световна криза, която трябва да я минем заедно. Не сме доволни от цените на бензиностанциите, въпреки тези цени, сме на най-ниската цена в ЕС. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалбата трябва да са минимално пазарни.

Това е задачата на общата ни дискусия. Лично съм ангажиран, за да съм сигурен, че правим всичко по най-добрия начин. От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители да не им се качи цената на тока. Как е възможно 4 млрд. в помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери, някак си се загубват тези съобщения, а в момента имаме най- ниската цена на горивата в Европа.

Въпреки високите цени, мисля, че ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство да задържим цените най-ниски в Европа", каза още Петков.

От асоциацията са уверили Петков, че ще работят в тази посока.

"Нито един търговец не трябва да си помисля, че в този труден период на високи цени на горивата и енергоносителите да си позволява прекомерни надценки, нещо повече и надценки, които трудно покриват разходите на търговските обекти", каза Живодар Терзиев от Българска петролна и газова асоциация.

Кирил Петков отговори и на твърденията, че "Лукойл" купува евтин руски нефт, а продава скъпи горива.

Премиерът коментира и проверката, която НАП извършва в момента и резултатите, по думите му, сочат, че "Лукойл" поддържа адекватна ценова политика.

На въпрос дали с външния министър Кулеба е обсъждал темата България да предостави оръжия и боеприпаси на Украйна, той заяви, че Кулеба многократно е изразил благодарността си към нашата страна за адекватната помощ спрямо бежанците и за хуманитарната помощ, и нашата адекватна позиция по всички външнополитически въпроси.

"Хората са ни много благодарни за това, което правим и не трябва да се чувстваме виновни за това, което не сме направили", каза той.

Заяви, че е разбрал от украинския външен министър, че президентът Зеленски иска лична среща с него, което по думите на Петков, позицията на България е правилна и това, което правим е достатъчно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитров и Оже-Алиасим ще играят на двойки в Мадрид
Димитров и Оже-Алиасим ще играят на двойки в Мадрид
Пътните превозвачи излизат на национален протест на 27 април
Пътните превозвачи излизат на национален протест на 27 април