НОВИНИ

Нова фаза на войната: Русия започна офанзива в Източна Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:03, 19.04.2022
6617
Чете се за: 04:30 мин.
Европа
Снимка:
Слушай новината

Очакваната пълномащабна руска офанзива в Донбас започна. Руските военни сили разгръщат фронтова линия с дължина около 480 км в Луганска и Донецка област. Поразените от руснаците цели в Украйна са над 1200, като атаките не са само в източната част на страната.

Киев съобщава за нападения на североизток, югозапад и в централната част на Украйна. Има информация за жертви и ранени в Харков и Краматорск. Германия ще помогне за снабдяването на Украйна с далекобойна артилерия, противотанкови и противовъздушни системи, заяви тази вечер канцлерът Олаф Шолц.

В Източна Украйна Русия разполага със 76 батальона, във всеки от които има между 700 и 900 войници. В следващите няколко дни към тях ще се присъединят още 11 бойни групи. В района на Мариупол има 22 батальона. Това означава, че на разгърнатата фронтова линия осква разполага с над 87 хиляди военни. Данните са на американски източници.

От руското министерство на отбраната разпространиха кадри, на които се вижда как в битката за Източна Украйна се включват изтребители Су 34 и ракетни комплекси Искандер. Информацията за броя военни и техника от украинска страна е значително по-оскъдна. Киев се опасява, че разкриването ѝ ще се използва от противника. Битката за Донбас е започнала - единодушни са и двете страни.

"Операцията в Източна Украйна цели - както беше обявено и в самото начало - пълното освобождаване на Донецка и Луганска народни републики. И тази операция ще продължи. Започва нов етап от нея, и съм убеден, че той ще бъде много важен момент в цялата офанзива", каза Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Според него обаче, Русия няма да използва ядрено оръжие в Украйна.

"Врагът засили настъпателните си действия на изток. Основната им цел е да унищожат частите на украинските въоръжени сили, да овладеят територията на Донецка и Луганска област и да отворят коридор в рамките на окупираните територии до република Крим. Продължават ракетните и въздушни удари срещу цивилни обекти на цялата територия на Украйна", каза Олександр Мотузяник, говорител на министерството на отбраната на Украйна.

Данни за нападения има и край западния град Лвов.

В същото време битката за Мариупол не стихва, а руската армия не успява да превземе напълно града. Руското министерство на отбраната обяви, че отваря коридор за евакуация за намиращите се в металургичен комбинат "Азовстал", а според руската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс, 120 души вече са напуснали завода.

Според Русия Западът се опитва да удължи войната в Украйна.

"САЩ и западните държави, които те контролират, правят всички, за да удължат максимално специалната военна операция. Увеличаващите се доставки на оръжие нагледно показват намеренията им да провокират киевския режим да воюва до последния украинец", каза Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Славянск е само на 16 км от Краматорск, чиято жп гара беше поразена от ракети и загинаха над 50 души. Градът е почти празен, воят на сирените е ежедневие. Тук не за изненадани от началото на офанзивата в източна Украйна, но са уверени в победата на собствената си армия.

Към Украйна пътуват оръжия от различни държави. В последните дни Русия атакува транспортните коридори, по които те могат да стигнат до страната. Според военни експерти на Би Би Си Украйна все още може да победи Русия в Донбас, с военна помощ отвън, но това няма да сложи край на войната.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътните превозвачи излизат на национален протест на 27 април
Пътните превозвачи излизат на национален протест на 27 април
Гуардиола: Ще гледам Ливърпул - Манчестър Юнайтед като фен
Гуардиола: Ще гледам Ливърпул - Манчестър Юнайтед като фен