НОВИНИ

Пътните превозвачи излизат на национален протест на 27 април

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:19, 19.04.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Транспортният бранш на организира национален протест на 27 април заради високите цени на горивата и разширяване на обхвата на ТОЛ системата. Организатори са най-големите компании в бранша.

Днес най-големите организации в транспортния бранш се събраха и обявиха, че излизат на национален протест в края на месеца. А исканията им са:

"На първо място - премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10 - 15 стотинки за всеки български гражданин. На следващо място предлагаме намаления на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца, което ще доведе до намаление на цените на горивата с около 33 стотинки на литър за всеки български гражданин", заяви Йордан Арабаджиев - от съюза на международните превозвачи.

Временното премахване на акциза изисква одобрение от Европейския съюз, докато дойде превозвачите поискаха държавата да компенсира половината от стойността на акциза, считано от 1 април. Те се обявиха и и против разширяването на тол системата.

"Не подкрепяме предложението на МРРБ за увеличаване за цената на ТОЛ таксите. Само ще вметна, че се предлага ползването на автомагистралите в България да струва колкото на магистралите в Германия", каза Йордан Арабаджиев.

По-рано днес обаче регионалният министър Гроздан Караджов обяви, че отстъпки по отношение на ТОЛ системата няма да има.

"Да не можем да съберем и половин милиард от ТОЛ ми се струва, че твърде много искат от мен. Няма повече да се отстъпва. Тези две години бяха ваканция. Стига толкова!", категоричен бе той.

Превозвачите заявиха, че ако не се изпълнят исканията им, през месец май предстои още по-голям протест:

"Никой не обръща внимание, че транспортните фирми сме пред фалит. Затова ние сме решили, че вторият протест ще бъде на крайни мерки - ще затваряме граници и магистрали, върти ни се в главата да парализираме цялата държава", заяви Петко Ангелов, Българска автомобилна камара.

От бранша заявиха още, че настояват за цялостна политика в транспортния сектор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петков: Ние сме с най-ниските цени на горивата в ЕС
Петков: Ние сме с най-ниските цени на горивата в ЕС
Нова фаза на войната: Русия започна офанзива в Източна Украйна
Нова фаза на войната: Русия започна офанзива в Източна Украйна