НОВИНИ

Превозвачите излизат на протест заради високите цени на горивата

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
12:18, 19.04.2022
Чете се за: 02:12 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Транспортният бранш излиза на протест. Това обявиха професионални организации от автобусния и тежкотоварния превоз заради високите цени на горивата и разширяването на обхвата на ТОЛ системата.

Превозвачите са насрочили демонстрации за 27 април в центъра на София, а също и в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград. Те настояват за конкретни мерки, които да доведат до намаляването на цените за горивата.

Подробности вижте в прякото включване на Гергана Гайдарова.

"На първо място - премахване за период от 6 месеца на биокомпонентата, която се влага в горивата, което ще доведе до поевтиняване на горивата с около 10 - 15 стотинки за всеки български гражданин.

На следващо място предлагаме намаления на акциза на горивата с 50% за период от 6 месеца, което ще доведе до намаление на цените на горивата с около 33 стотинки на литър за всеки български гражданин. Предвид необходимостта от нотификация от страна на ЕК настояваме до получаването на такава със задна дата от първи април 2022 г. държавата да възстановява директно на българските превозвачи, зареждали горива в България 50% от вече платения акциз.

На трето място - извършване на задълбочена проверка от страна на компетентните органи върху вноса на суровия петрол. Не подкрепяме предложението на регионалното министерство за увеличаване за цената на ТОЛ таксите. Само ще вметна, че се предлага ползването на автомагистралите в България да струва колкото на магистралите в Германия", заяви Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи.

Превозвачите настояват и обхватът на ТОЛ системата да не бъде разширяван поне до края на тази година. Обявиха и, че ако исканията им не бъдат изпълнени до 18 май, предстои много по-голям национален протест.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов коментира по-рано днес, че няма да има отстъпки по отношение на ТОЛ системата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прави се всичко възможно моряците, останали на "Царевна", да се приберат до 2-3 седмици
Прави се всичко възможно моряците, останали на "Царевна", да се приберат до 2-3 седмици
Започна битката за Донбас
Започна битката за Донбас