НОВИНИ

Започна битката за Донбас

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:07, 19.04.2022
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

В 55-ия ден от войната в Украйна Русия е започнала пълномащабна офанзива в Донецка и Луганска област. Късно тази нощ украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че дългоочакваната руска атака в Донбас вече е в ход.

Москва призова украинските военни и чуждестранни наемници, намиращи се в металургичния завод "Азовстал", да се предадат до обяд. По-късно днес Зеленски ще разговаря с американския президент Джо Байдън, след като от Пентагона съобщиха, че голяма пратка оръжия вече е доставена на Киев.

Град Рубижне, Луганска област. През изминалото денонощие тук почти няма минута, в която да не се чуват изстрели. Градът е обсаден от руската армия. Часове по-рано е превзет град Кремина в Източна Украйна. В Телеграм Володимир Зеленски заяви, че е настъпил моментът, за който отдавна предупреждава и сега Източна Украйна е на прицела на Москва.

"Руската армия започна битката за Донбас, за която се готви от много дълго време. Огромна част от тяхната войска в момента е фокусирана върху тази офанзива. Независимо колко руски войски дойдат там, ние ще се борим, ще се защитаваме и ще направим всичко по силите си, за да опазим това, което принадлежи на Украйна. А това, което не е наше - не се нуждаем от него", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

От президентската администрация обявиха, че е настъпила "втората фаза" от войната. Съобщава се за експлозии по всички фронтови линии в източната част на Украйна. От генералния щаб на украинската армия заявиха, че руските войски се придвижват към страната през Беларус. Не спират и ударите срещу Харков на изток и Лвов на запад. Десетки цивилни са загинали само за изминалото денонощие. На този етап Мариупол остава под украински контрол, но в района на завода "Азовстал" се виждат гъсти облаци дим от ожесточените сражения.

"Ракетните и въздушни удари срещу цивилни мишени в цяла Украйна не спират. През изминалия ден бяха ударени множество такива в западната част на страната. А в Донецк и Луганск украинските сили отблъснаха седем вражески атаки, унищожиха десет танка, 18 бронетранспортьора и една артилерийска система", допълни Олександър Щупин, говорител на генералния щаб на армията.

От Пентагона съобщават, че голяма пратка оръжия вече е пристигнала в Украйна. Очаква се днес да има разговор между президентите Байдън и Зеленски, но не се планира визита на американския държавен глава в Киев. По данни на ООН от началото на войната 4,5 милиона украинци са напуснали страната си, макар след изтеглянето на руските войски от Киевска област мнозина да са се върнали обратно към района на столицата.

ВОЙНАТА ОТ ПЪРВО ЛИЦЕ: БРУНО БЕКМАН СПЕЦИАЛНО ЗА БНТ

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Най-възрастната тенисистка се завърна на корта, но загуби от българка в Орландо
Най-възрастната тенисистка се завърна на корта, но загуби от българка в Орландо
Феновете на Ливърпул със специален жест към Роналдо след трагедията
Феновете на Ливърпул със специален жест към Роналдо след трагедията