НОВИНИ

Ще спре ли отглеждането на норки в България?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
10:45, 19.04.2022
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

Ще спре ли отглеждането на американски норки в България с цел добива на ценни кожи? Години наред единствената ферма за норки у нас привлича общественото внимание с условията, в които животните се отглеждат. Преди две седмици министърът на околната среда и водите Борислав Сандов издаде заповед, която на практика ще забрани развъждането на вида у нас.

В България в момента има около 25 000 бременни от вида американска норка, които предстои да родят 100 000 малки. От природозащитната организация "Невидими животни" предоставиха кадри на БНТ от единствената у нас ферма, в която се развъжда видът - като доказателство, че тя трябва да бъде затворена.

"Виждат се рани, които по нищо не личи да са третирани, виждат се трупове, които с дни и седмици са оставени по клетките, в много лошо състояние е самата система за водата, храната не се чисти. Кошмарните условия, в които тези животни се отглеждат, е единият аргумент. Другият е фактът, че тези животни се отглеждат с единствена цел зимата да бъдат умъртвени в газови камери и да им се махнат кожите, труповете им да се изхвърлят. Тоест това са едни животни, които се отглеждат в ужасяващи условия единствено, за да бъдат убити за модни аксесоари", заяви Стефан Димитров от "Невидими животни".

Притесненията на природозащитниците касаят и случаите, в които норки успяват да избягат от фермата.

"Те са чужд инвазивен агресивен вид, който застрашава над 40 местни вида и нямат естествен враг. Това е причината да са опасни за българската природа. И също така те са диви хищници, които след като избягат от фермата влизат в дворовете на местните и им убиват кокошки, агнета, дори имаше брутално наранено новородено конче", допълни Стефан Димитров.

Фактът, че американската норка е инвазивен вид, е и един от аргументите на екоминистъра да издаде заповед за забраната за вноса и развъждането му.

"Американските норки като неместен вид се явяват конкурентен хищник на останалите и така успяват да изместят от естествената си среда видове като черния пор, белката, видрата, традиционни за България видове. Отделно нанасят много големи щети на птицеферми, рибни стопанства, домакинства", заяви Борислав Сандов, министър на околната среда и водите.

В момента заповедта е обявена за обществено обсъждане, а ако влезе в сила до края на годината развъждането на вида у нас трябва да приключи.

"Популацията, която в момента се намира в тази ферма, единствено тя може да бъде използвана стопански. След това трябва да бъде ликвидирано това производство там. Освен тази заповед да бъде приложена и да се спре развъждането и вноса, ние трябва да предприемем допълнителни действия, за да уловим всички изпуснати в дивата природа американски норки, за да бъдат уловени и може би хуманно да бъдат върнати в САЩ", каза още Борислав Сандов.

Окончателното решаване на проблема с американската норка у нас е приемане на закон, с който да се забрани развъждането на животни у нас само с цел добив на ценни кожи, смятат и екозащитниците, и от Министерството на околната среда и водите.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доминация за Кения на маратона в Бостън
Доминация за Кения на маратона в Бостън
Вълна от съпричастност за Роналдо и Джорджина след трагичната вест
Вълна от съпричастност за Роналдо и Джорджина след трагичната вест