НОВИНИ

Помощник-инструктор по фитнес е най-новата специалност в училище в град Бяла

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 19.04.2022
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Помощник-инструктор по фитнес е най-новата специалност, която предлага училище "Панайот Волов" в град Бяла. Досега паралелка с такава насоченост не е имало в нито една гимназия в Русенска област. При растящия интерес към тези спортни занимания от ръководството на училището са убедени, че децата, които желаят да станат помощник-фитнес инструктори, ще са много и ще имат добра перспектива за развитие.

Провокирани от повишаващия се интерес към фитнеса и спортните занимания от гимназията в Бяла за следващата година предлагат за обучение специалността помощник-инструктор по фитнес. И смятат, че интересът ще е голям, защото освен възможност за професионално развитие, учениците ще получат и сериозна физическа обща култура.

"Помощник-инструктор по фитнес ще изучава спортните уреди за съответната дейност, ще изучава долекарската помощ, ще изучава специалните програми и тренировъчната дейност, хранене. Децата, които ще учат в тази паралелка, ще могат да имат тренировъчна и състезателна дейност в клубовете на община Бяла, дай боже, и там да намерят призванието си", заяви Албена Кирова, директор на СУ "Панайот Волов" в Бяла.

Велислав Серафимов е фитнес инструктор в Русе повече от 15 години. Зад гърба си има и 3 балкански титли по културизъм. Казва, че да се занимаваш с този спорт без необходимите познания може да е много опасно. Затова задължително трябва да има професионалист, който да насочва, особено начинаещите.

"Работиш с хора, идват и деца в залата, които още нямат изградена физическа култура, мускулатурата им още не е изградена, костната система също и много лесно могат да си направят травми. Не е шега работа", допълни Велислав Серафимов, фитнес инструктор.

И затова смята, че изучаването на такава специалност в училище щe e много полезна за здравето на младите хора, дори да не решат професионално да се занимават.

"Ще могат да се запознаят и ще придобият една представа как ще се работи по дадените уреди, по отделните мускули. Ще се запознаят с тялото си. Храната е най-важна, фитнес, възстановяване, спане, всичко", добави Велислав Серафимов.

Училището има и подкрепата на община Бяла да развива новата спортна специалност.

"Имаме идея да предоставим в абсолютна близост до училище "Панайот Волов" едно общинско помещение и вече със средства на училището да бъде оборудван въпросният фитнес. И въобще всяка спортна насоченост значи повече физическо в училище, повече здраве и възможност да си задържим децата, които спортуват и други спортове, акцентирам за хандбала, Бяла за първи път в историята има Национална купа и ще представлява България в европейските турнири по хандбал", каза още Димитър Славов, кмет на Община Бяла.

В отбора на девойките младша възраст по хандбал на Бяла вече има момичета, които са заявили желание да кандидатстват за специалността помощник-фитнес инструктор.

Автор: Даниела Василева

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В навечерието на Великден: Доброволци от ж.к. Люлин събират хранителни продукти за хора в нужда
В навечерието на Великден: Доброволци от ж.к. Люлин събират хранителни продукти за хора в нужда
Матей Казийски и Тренто на успех от финалите в Италия
Матей Казийски и Тренто на успех от финалите в Италия