НОВИНИ

Искрен Арабаджиев: Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
08:00, 19.04.2022 (обновена)
13066
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли, прецизираме с точно колко ще бъде, бюджетът може да си го позволи. Ще има актуализация на пенсиите от 1 юли, заяви в "Денят започва" Искрен Арабаджиев, председател на социалната комисия в Народното събрание. Според него обаче в дългосрочен план таванът на пенсиите трябва да падне.

По думите му великденските добавки по 70 лева вече са получили всички пенсионери, които получават пенсиите си по банков път.

"От вчера вече е възможно да се изплащат и по пощите, на софтуера му е решен проблемът", каза Искрен Арабаджиев.

Според него може да се намали ДДС на плодовете и зеленчуците, ДДС на енергията може да се намали временно, така че крайната цена да падне.

"Ако се наложи таван на редица хранителни продукти без да предложим финансова компенсация на търговците и производителите, ще има дефицит на стоки. Ако предложим финансова помощ, трябва да се види дали няма да увеличат маржовете и нормите си на печалба", допълни Искрен Арабаджиев.

Той добави, че много трудно държавата може да противодейства на причините за инфлацията във връзка с енергийната криза - високите цени на газа и на петрола.

"Около един милион работят на минимална работна заплата, проблемът е в сивата икономика, изложили сме мерки за криминализиране на плащането кеш и въвличането на това, трябва да има сериозни санкции", каза още Искрен Арабаджиев.

По думите му не се планира увеличение на майчинството за втората година, като предложението е сумата да се обвърже с минималната работна заплата и да се актуализира.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Великденски зайчета и детски смях в Белия дом (Снимки)
Великденски зайчета и детски смях в Белия дом (Снимки)
Лавина затрупа автомобили под връх Вихрен - кога ще започне разчистването на снега
Лавина затрупа автомобили под връх Вихрен - кога ще започне разчистването на снега