НОВИНИ

Лавина затрупа автомобили под връх Вихрен - кога ще започне разчистването на снега

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 19.04.2022 (обновена)
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Слушай новината

Висока е лавинната опасност в планините у нас заради рязката промяна в температурите и редуването на топло и студено време.

Какво съветват планинските спасители и кога блокираните 10 автомобила между хижите "Бъндерица" и "Вихрен" ще бъдат прибрани от собствениците им?

"Има спонтанно паднали лавини, отиването в тези райони би било рисково, ако не спазваме правилата. Пролетните лавини са характерни с по-ниската си скорост на движение, с големи буци късове тежък сняг", заяви в "Денят започва" Атанас Уков от Планинската спасителна служба в Банско.

"Там има около 2000 - 3000 кубика сняг и разчистването няма да стане за час-два, със сигурност ще трябва да качим тежка техника, ще направим лавинно отцепване с радиостанции, това са блокирани коли, няма бедстващи хора. В тези условия на снеговалеж ще бъде трудно да предприемем каквито и да е действия и да излагаме хора на риск, веднага щом времето се пооправи и имаме видимост ще направим обследване на лавинната опасност и ще предприемем действия за почистване на пътя, за да могат хората да си вземат колите и да си ги приберат", допълни Стойчо Баненски, заместник-кмет по строителството на Банско.

По думите му са поставени знаци в района.

Вижте още във видеото.

Репортер: Владислава Миланова

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искрен Арабаджиев: Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли
Искрен Арабаджиев: Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли
Хебър - Нефтохимик е финалът във волейболното първенство
Хебър - Нефтохимик е финалът във волейболното първенство