НОВИНИ

Дни преди балотажа във Франция - социолозите дават преднина на Макрон

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:50, 18.04.2022
Чете се за: 02:35 мин.
По света
Слушай новината

Последна седмица преди решаващия втори тур на президентските избори във Франция. Сондажите предричат победа на президента Еманюел Макрон с 56 на сто от гласовете над крайнодясната лидерка Марин льо Пен при активност 72 процента. След кратка пауза за Великден двата щаба вече усилено се подготвят за телевизионния дуел в сряда.

Възгласи "Макрон президент" посрещнаха държавния глава на предизборна проява в Марсилия. Тук съм и ви уверявам, че ще остана, отговори ораторът. В опит да разшири електората си към зелените и левицата той обеща създаване на пост министър на възобновяемата енергия и пенсиониране на 64, вместо на 65 години, както планираше.

"Трябва да ви призная нещо. Нямам амбиция за още пет години, Не, не ги искам като добавка. Искам пет години на пълно обновление. На 24 април и след това не трябва да има връзка или продължение, а преоткриване, нова амбиция. Излових ви рисковете, които крайната десница представлява за нашите свободи, за свободата на пресата, когато казва кой е или не е журналист. Не освирквайте крайната десница, не я освирквайте, а я победете на 24 април".

Според наблюдатели телевизионният дебат в сряда се очертава далеч по-оспорван от предишния дуел между същите претенденти през 2017. Марин льо Пен събра привържениците си в департамента Калвадос. Там я призоваха да не се предава.

"Не, не се предавам. Вие сте тези, които ми давате сила и мощ. Само вие и аз се боря за вас. Не го забравяйте", заяви Марин льо Пен - кандидат-президент на Национален сбор.

Лагерът на крайната десница смекчава позицията си по един от основните въпроси в кампанията - планираната забрана за носенето на хиджаб. Това ще става "малко по малко", решението ще зависи от депутатите, уточняват вече съюзници на льо Пен. Междувременно Европарламентът обяви, че ще си поиска над 600 000 евро, платени неправомерно на Марин льо Пен и още трима евродепутати от нейното обкръжение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре валежите ще отслабнат и облачността ще намалее
Утре валежите ще отслабнат и облачността ще намалее
Огромна опашка в Киев за пощенска марка с потъналия крайцер "Москва"
Огромна опашка в Киев за пощенска марка с потъналия крайцер "Москва"