НОВИНИ

Георги Свиленски: Българските граждани не искат избори в момента, а управление, което да решава проблемите

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 18.04.2022
Чете се за: 02:40 мин.
Политика
Слушай новината

В момента управляващата коалиция търси законен начин да се разплати с фирмите, защото незаконно им е възлагана работа, това коментира в "Още от деня" председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски.

"Пътните фирми очакват пари за своята свършена работа, но хаосът в тези седмици е създаден единствено от ГЕРБ. По тази тема няма разногласия, всички партии в управляващата коалиция искат проблемът да бъде решен и парите да бъдат платени“, заяви той.

Парламентарната група на БСП на извънредното заседание на регионалната комисия утре ще подкрепи решението да се плати на строителните фирми. 50% сега и останалите 50 % след проверка за качеството на изпълнената работа.

Свърши некачественото строителство в България, категоричен е Свиленски.

Коалиционното споразумение се изпълнява. Нито един от посочените проблеми – избора на управител на БНБ, решението за строителните фирми, не е част от коалиционното споразумение. Коалиционното споразумение е гарант за функциониране на коалицията и правителството. И докато то не бъде нарушено от някои от коалиционните партньори, България ще има правителство и парламентарно мнозинство. Всичко друго е въпрос на диалог и решаване на проблемите, каза още депутатът от левицата.

И допълни, че с искането си за връщане на хартиените бюлетини БСП не показва, че се готви за избори.

„Изборният кодекс трябва да бъде променян поне три години преди избори. Искаме сега да променим Изборния кодекс, за да може за три години ЦИК, общинските и секционните избирателни комисии и българските граждани да са подготвени за следващите избори – било то парламентарни след 3 години или местни след 1,5 години“.

Най-важното, по думите му, е да има избирателна активност. Избирателната активност и юли месец, и ноември беше изключително ниска.

„По този начин ние като народни представители, правителството и институциите не са представителни. Ние искаме да се повиши тази представителност“, подчерта Георги Свиленски.

И посочи, че българските граждани не искат избори в момента, а управление, което да решава проблемите.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отиде си един от големите ни волейболни треньори
Отиде си един от големите ни волейболни треньори
Царско село запази шансове за спасение след втора поредна победа над Пирин
Царско село запази шансове за спасение след втора поредна победа над Пирин