НОВИНИ

Ще има ли пари за пътните фирми?

Николай Минков
от Николай Минков
17:37, 18.04.2022
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът още тази седмица да гласува парите за пътните фирми, призова министър-председателят Кирил Петков. Той призна, че пътищата са в лошо състояние. Според него причината е в некачествената им поддръжка през последните 5 години. Той коментира темата на координационна среща по пътна безопасност.

Прозрачни обществени поръчки, дълги гаранционни срокове, нови магистрали по европейски стандарти. За това се обяви премиерът Кирил Петков преди началото на държавната координационна среща по пътна безопасност. Той апелира към парламента до края на седмицата да реши проблема с неразплатените средства на фирмите за пътно поддържане.

От бранша пък заявиха, че остават в протестна готовност, докато не си получат парите.

Състоянието на пътищата е основна причина за катастрофите, заяви премиерът и даде пример.

"Миналата седмица се качих на един ТИР и минахме през пътя на Витиня. И там пътят е в наистина безобразно състояние. Наистина асфалтът е на парчета. И докато се возих в тира, шофьорът каза: "Не мога да издържам нито ден повече. 5 г. съм карал по тези пътища и 5 г. тези дупки са там", каза Петков.

Кирил Петков призова НС да вземе решение за парите за ремонтите

Премиерът допълни, че преброените от лидера на ГЕРБ 3000 дупки не са се отворили за 100-те дни на сегашното управление. Днес АПИ предупреди шофьорите да бъдат внимателни заради лошото състояние на пътищата и невъзможността да се ремонтират. Държавата все още не е платила 1 млрд. лева на пътните фирми, а Петков се възмути, че парите са изхарчени за пътна рехабилитация, вместо за основни ремонти.

"И ако правим нашите пътища през т.нар. поддръжки вместо през основни ремонти, гаранциите са много по-ниски, а когато гаранциите са много по-ниски и качеството е много по-ниско", каза Петков.

Премиерът отново разясни модела, по който правителството иска да се разплати с пътните фирми.

"Трябва да разплатим максимално бързо половината пари и аз се надявам, че тази седмица това ще мине - не може да се спори по тази тема. Второто плащане искаме да мине след достатъчно ниво на проверка, защото договорите са били направени неправилно", каза Петков.

В регионалната парламентарна комисия има входирани две предложения по казуса. Утре тя ще ги разгледа.

"И се надявам тази седмица да има повече разум във всички народни представители", каза Настимир Ананиев - председател на парламентарната комисия по регионална политика.

От бранша предупредиха, че ако държавата не отпусне средствата, се готвят за безсрочни протести.

"Докато не видим решение, не вярваме на нищо, защото чухме твърде много обещания през последната година, а нито има пари, нито има възлагания за ремонти по републиканската пътна мрежа. А тя е в трагично състояние и сега предстои хиляди граждани да тръгнат на път по празниците и за тях ще бъде особено опасно", каза Стефан Чайков - председател на ББК "Пътища".

ББК "Пътища": Ако не се стигне до решение за парите, протестите ни вероятно ще станат безсрочни

Бившият автомобилен състезател Димитър Илиев е новият член на Агенцията по пътна безопасност и съветник на премиера. Основната задача е цялостна промяна на системата на обучение - по думите му - още от детската градина.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Израел посреща Финалната четворка на Балканската лига
Израел посреща Финалната четворка на Балканската лига
Специално за БНТ от Украйна: Бруно Бекман за разрухата в село Андреевка
Специално за БНТ от Украйна: Бруно Бекман за разрухата в село Андреевка