НОВИНИ

Координационна среща за пътната безопасност: Кирил Петков призова НС да вземе решение за парите за ремонтите

Николай Минков
от Николай Минков
09:15, 18.04.2022 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Координационна среща за парите за пътни ремонти и пътната безопасност се проведе в Министерски съвет. Премиерът Кирил Петков отново апелира към Народното събрание тази седмица да реши проблема с плащанията към пътно-строителните фирми. От пътния бранш са категорични, че фирмите остават в готовност за протест докато парите не им бъдат изплатени.

Прозрачни обществени поръчки, достатъчно дълги гаранционни срокове и нови магистрали на европейско ниво - за това се обяви премиерът Кирил Петков в началото на координационната среща. Той уточни, че правителството трябва да плати 1 млрд. лв. за ремонт на пътищата, но се възмути, че вместо за основни ремонти, парите са похарчени за рехабилитация, която представлява ремонт с по-ниско качество и по-къси гаранционни срокове. Кирил Петков призова депутатите да вземат решение относно отблокирането на плащанията.

"Първият критерий е, че трябва да разплатим максимално бързо половината пари и аз се надявам, че тази седмица това ще мине - не може да се спори по тази тема. Второто плащане искаме да мине след достатъчно ниво на проверка - не защото се съмняваме в МРРБ или АПИ, а защото договорите са направени по неправилен начин и затова имат нужда от засилен контрпол." - каза министър-председателят.

В "Денят започва" председателят на Българска браншова камара "Пътища" Стефан Чайков предупреди, че ако държавата не отпусне средства през следващата седмица, подготвят безсрочни протести.

ББК "Пътища": Ако не се стигне до решение за парите, протестите ни вероятно ще станат безсрочни

"Докато не видим решение, не вярваме на нищо, защото чухме твърде много обещания през последната година, а нито има пари, нито има възлагания за ремонти по републиканската пътна мрежа. А тя е в трагично състояние и сега предстои хиляди граждани да тръгнат на път по празниците и за тях ще бъде особено опасно." - каза Стефан Чайков.

АПИ: Има пътища в лошо състояние, шофирайте внимателно!

Известният автомобилен състезател Димитър Илиев става част от Държавна агенция по пътна безопасност. След координационната среща Илиев очерта няколко основни проблема:

"Нередностите не са само по пътищата, а в обществото като цяло - това е социален проблем. На първо място, човешкият фактор - отговорните хора по пътищата, състоянието на пътищата, състоянието на автомобилите - дали отговарят на норми за безопасност. Имаме много проблеми за разрешаване и това може да стане само с общи усилия." - каза Димитър Илиев.

Още подробности вижте във включването на Николай Минков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ван Дайк: Четири трофея ще са сбъдната мечта за Ливърпул
Ван Дайк: Четири трофея ще са сбъдната мечта за Ливърпул
Сняг затвори движението по Троянския проход
Сняг затвори движението по Троянския проход