НОВИНИ

13 села в старозагорската община Опан са без работеща аптека

bnt avatar logo
от БНТ
07:06, 18.04.2022
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

В 13 населени места в община Опан, област Стара Загора, няма нито една аптека. Това е голям проблем за жителите, които се надяват в най-близко време проблемът им да бъде решен.

Село Опан е общински център, но въпреки това от 20 години там няма аптека и хората настояват такава да бъде открита, защото се справят много трудно.

"Хората имат нужда от такава услуга. 13 села ходим до града, плащаме двойни разходи. Трябва да се вземат мерки, правителството да помогне да се открие аптека в община Опан", казва един от жителите на селото.

Автобусите от Опан до Стара Загора също намаляват. В момента кметът на селото Генчо Колев обслужва хората. Ходи от къща на къща, събира рецептите и доставя необходимите лекарства.

"Административно аз обслужвам населението, но има лекарски здравни участъци, в които лекарското присъствие е символично. На територията на Опан има един действащ лекарски център, който обслужва четири села", обясни Колев.

В селото има както помещение за аптека, така и поликлиника, които са изцяло ремонтирани, но няма медицински лица, които да ги обслужат. Проблемът трябва да се реши с промяна на модела в здравеопазването, особено в малките населени места, призова кметът.

Вижте повече в прякото включване на Десислава Петкова

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клуб Астери е отборният шампион от държавното по плуване
Клуб Астери е отборният шампион от държавното по плуване
Как войната и последствията от пандемията повлияха на пазара на автомобили у нас?
Как войната и последствията от пандемията повлияха на пазара на автомобили у нас?