НОВИНИ

Как войната и последствията от пандемията повлияха на пазара на автомобили у нас?

bnt avatar logo
от БНТ
06:58, 18.04.2022
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Войната в Украйна повлия негативно и на автомобилния сектор у нас. Вносът на нови автомобили в страната ни през последните месеци е много труден, а на употребяваните цените са се завишили с 30%.

Георги Грозданов е търговец на употребявани автомобили в Дупница, където е един от най-големите пазари в страната. В търговията с коли е повече от 15 години и не помни по-трудни времена за внос на автомобили от Западна Европа, както е била последната година.

"Около 20 - 30% се вдигнаха цените и с толкова намалиха вноса. Проблемът е, че преди имаше избор, хората си купуват нови автомобили, за да им е по-евтина новата кола, си оставят старата. Сега, като не могат да им доставят новата кола, те не си оставят старата", казва Грозданов.

Войната в Украйна също се е отразила негативно и на бизнеса с употребявани автомобили в България.

"В Украйна имаше много бесарабски българи, които се прехранваха точно със същия бизнес, с който и аз. Идват, купуват коли и ги препродават там. Сега обаче тези хора не пътуват, не купуват коли при нас и се отразява на пазара", казва Георги Грозданов.

Войната в Украйна и пандемията от COVID-19 повлияха много сериозно на производството и на доставката на новите автомобили.

"За съжаление, производителите, организирайки производството, не биха могли на едно място да имат производство на всички елементи и тази организация като цяло се наруши в една или друга страна. Съвсем нормално е в зависимост от това в коя част се намира производството и къде е производството на отделните детайли и така се получава и забавянето", обясни Васил Новоселски - търговец на нови коли.

Заради недостига на материали и затруднената търговия заради войната цените и на новите, и на употребяваните автомобили ще расте. По този начин все по-малко хора в България ще могат да си позволят купуването на кола, прогнозират търговците.

Али Мисанков/Димитър Балджиев

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
13 села в старозагорската община Опан са без работеща аптека
13 села в старозагорската община Опан са без работеща аптека
Таксиметрови шофьори във Велико Търново настояват за увеличение на цените за превоз
Таксиметрови шофьори във Велико Търново настояват за увеличение на цените за превоз