НОВИНИ

Божанов: До края на 2022 ще заработи националното приложение за е-достъп до административни услуги

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:41, 18.04.2022
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

До края на годината ще заработи Национално приложение за мобилна идентификация, чрез което ще имаме е-достъп до административни услуги без да е необходим електронен подпис. Това заяви в "Денят започва" министърът на електронното управление Божидар Божанов.

Подходът е взаимстван от Естония и гарантира сигурност на личните данни, тъй като ключът за достъп е разделен между устройството, на което е инсталирано приложението, и сървърната част, допълни той.

Поставянето на чипове в личните карти ще се отложи във времето заради проблемите с доставка на чипове, с които в момента се сблъсква целия свят.

В момента тече общественото обсъждане на измененията в Закона за движение по пътищата, с които отпада синият талон за водачите, а глобите ще могат да се връчват и да се плащат онлайн.

Точките в синия талон остават в сила, но вместо на хартиен носител, те ще се съхраняват и обработват единствено в системата на МВР.

Ако депутатите одобрят промените в закона, шофьорите ще плащат глобите си онлайн и няма да има нужда да се разкарват до КАТ, за да им бъдат връчени наказателните постановления. В случай, че водачът иска да обжалва наложената му санкция, остава досегашният ред.

По думите на Божидар Божанов за осъществяването на тези промени не е необходимо някакво сериозно софтуерно надграждане, защото тези системи и сега съществуват и работят, но се ползват по друг ред.

Министерството на електронното управление разработва и цялостна система за дистанционно електронно гласуване. В момента тя е изпратена в ЦИК, откъдето се очаква становище.

"Тя няма да се използва веднага, може пилотно само, за да имаме достатъчно дълъг период на експерименти и тестове. Целта е като я внедрим в реална среда, да сме сигурни в нея. Но тя няма да бъде внедрена за следващите избори – твърде скоро е", коментира Божидар Божанов.

Дистанционното е-гласуване може да се комбинира и с машинен, и с хартиен вот и не пречи на нито един от останалите видове, допълни министърът на електронното управление. Според него преди системата да бъде внедрена, ще са взети всички необходими мерки за сигурността ѝ.

"Хакерските атаки в дистанционното гласуване са по-малкият проблем – има достатъчно криптографски системи, които гарантират защита от тях. По-трудно е да гарантираме, че хората, които гласуват, нямат вирус в собствения им компютър, който да промени гласа им. Но и затова ще бъдат взети мерки - като например възможност да провериш за кого си гласувал или дори при нужда да промениш вота си в рамките на изборния ден. В киберсигурността няма нещо 100%, но е достатъчно сигурно", допълни той.

Предстои коалицията да обсъди предложението на БСП за връщане на хартиените бюлетини. По думите на министър Божанов трябва да бъде направено проучване дали машините в действителност затрудняват определени групи от хора, както твърдят от БСП. Личното му мнение е, че машинният вот работи и не би следвало да се връщаме към хартиени бюлетини.

От началото на войната в Украйна властите регистрират ръст на проучванията за възможност за пробив в системите, което представлява първи етап от хакерска атака.

"По всички тези теми сме взели мерки, получаваме известия за всяка една изтекла парола на държавен служител в тъмния интернет. Ние сме 30-та държава в света, която ползва тази услуга. Затворили сме и някои от най-очевидните портове", каза Божидар Божанов.

Той поясни, че във времето назад е имало случаи на изтекли пароли на държавни служители като това се дължи най-често на лошата практика служебният е-адрес и парола да се ползват за регистрация в други сайтове - например за готварски рецепти, запознанства и т.н.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте още теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иняки Уилямс не е пропускал мач в Ла Лига за последните 6 години
Иняки Уилямс не е пропускал мач в Ла Лига за последните 6 години
Украйна е попълнила въпросника за присъединяване към ЕС
Украйна е попълнила въпросника за присъединяване към ЕС