НОВИНИ

Корнелия Нинова нареди смяна на борда на "Кинтекс"

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
13:21, 18.04.2022
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

Смяна на ръководството на държавната оръжейна компания "Кинтекс" поиска вицепремиерът Корнелия Нинова. Според съобщението на министерството на икономиката са открити редица нарушения и явен конфликт на интереси на изпълнителния директор Александър Михайлов. Той отрича обвиненията и иска доклада да стане публичен.

Министерството на икономиката и изпълнителния директор на оръжейната фирма "Кинтекс" си размениха обвинения през медиите. От министерството на икономиката обявиха, че са направили проверка във фирмата и тя е показала, че има нарушения и изпълнителният директор на дружеството Александър Михайлов е в конфликт на интереси.

Самият Михайлов отрича това. Нещо повече - подозира, че заради по-доброто състояние на дружеството в уволнението му са намесени икономически интереси.

Изпълнителният директор на "Кинтекс" не може да бъде уволнен със заповед на вицепремиера Корнелия Нинова. Това може да направи само компанията майка на "Кинтекс" - Държавната консолидационна компания.

Потърсихме за коментар ДКК, но не ги открихме. От Министерството на икономиката също не разполагаха с информация дали препоръката на министъра ще бъде спазена. Оттам обявиха, че няма да публикуват доклада от проверката, въпреки че изпълнителният директор настоява да е публична.

Заключенията от него са предадени на прокуратурата и на Агенцията за държавна финансова инспекция.
Александър Михайлов е назначен в ръководството на ДКК през октомври 2021 г. от тогавашния служебен икономически министър Даниела Везиева. Няколко дни по-късно той влиза в борда на “Кинтекс”. Още тогава стана ясно, че едновременно с участието му в ръководството на търговската компания, той е управлявал и дружества със сходна дейност.

Самият той отрича това и твърди че едно от дружествата не развива дейност.

Михайлов е бил директор на "Кинтекс" и в миналото през 2017 г. и 2018 г. по времето на икономическия министър от третото правителство на Бойко Борисов, Емил Караниколов. След отстраняването му е направена проверка в "Кинтекс" и са установени финансови вреди. Тогава на проверка също влиза прокуратурата, но резултатите не са ясни и досега.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно студено и днес
Необичайно студено и днес
Жозе Моуриньо отдаде почит на Диего Марадона
Жозе Моуриньо отдаде почит на Диего Марадона