НОВИНИ

Пътят до хижа "Вихрен" е затворен за автомобили заради паднала лавина

bnt avatar logo
от БНТ
12:36, 18.04.2022
Чете се за: 03:27 мин.
У нас
Слушай новината

Голяма лавина падна в района на хижа "Вихрен" в Пирин в събота и блокира 15 автомобила на пътя. Вече хората не могат да изровят колите си трети ден. Заради свляклата се снежна маса - пътят от хижа "Бъндерица" към хижа "Вихрен" остава затворен. За щастие, при инцидента няма пострадали хора.

10 см снежна покривка и на прохода "Петрохан", видимостта е намалена

Вижте повече в прякото включване на Владислава Миланова

В събота наколко групи туристи решават да се качат по затворения път до хижа „Вихрен" и да се разходят със ските си, въпреки предупреждението, че има опасност от падане на лавини. На връщане виждат огромна снежна маса, паднала на пътя, заради която не могат да стигнат до автомобилите си. Слизат от планината пеша.

"Времето беше хубаво имаше доста хора горе и наши познати, които са доста по-опитни планинари, те ни посъветваха, че може да се качим. Общо взето не е имало никаква индикация, за това да не преминаваме по-нагоре , а и пътя беше почистен... 3,00: ситуациатя в която сме в момента е безкрайно неприятна... 3,17: казват ни да в момента, в деня, когато падна лавината е опасно да почне да се разчиства, защото има вероятност тя да продължи да се свлича, добре това го разбираме, но все пак да предприемат накакви мерки нали, защото пак казвам не сме единствените има още поне 15 коли горе, имаше и коли на чужденци, които не знам как ще се приберат".

"Те на собствена отговорност са минали срещу знаците, има знаци, които оказват, че има лавинна опасност, че е затворен пътя, как са го преценили това нещо не мога да кажа, но лавината е паднала след тях и е затворила пътя", заяви Стойчо Баненски - заместник-кмет на Община Банско.

Пътят между двете хижи „Бъндерица" и „Вихрен" ще остане затворен, докато не отмине опасността от падане на лавини.

„В момента ние не мислим да рискуваме и да разчистваме каквото и да били, вали сняг в момента, евентуално след това ще създадем организация с ПСС, да има лавинни наблюдатели, така че да няма риск за хората, които ще работят там", заяви Стойчо Баненски - заместник-кмет на Банско

"Почти всяка пролет се случва подобна ситуация, тази лавина е тежка пролетна лавина, причината за нейното падане сега, както и всяка година е има доста сериозни снежни маси в негативните форми на релефа в района, нека хората, които излизат да бъдат внимателни", призова Атанас Уков от ПСС-Банско.

Планинските спасители предупреждават за опасност от лавини до края на май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фенове на ЦСКА с позиция срещу ръководството: Таралежите май не изядоха змиите
Фенове на ЦСКА с позиция срещу ръководството: Таралежите май не изядоха змиите
10 см снежна покривка и на прохода "Петрохан", видимостта е намалена
10 см снежна покривка и на прохода "Петрохан", видимостта е намалена