НОВИНИ

17 нови детски градини се строят в София

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
12:57, 18.04.2022
Чете се за: 01:47 мин.
У нас
Слушай новината

17 нови детски градини се строят в момента в София, а други 18 се проектират. Това стана ясно по време на инспекция на общината на разширението на Детска градина 88 в квартал "Дружба".

Миналата година около 10 000 деца останаха без място в яслите и детските градини в София. От общината отказаха да се ангажират с прогноза за тази година, но експерти в образованието очакват отново толкова деца да останат извън приема.

Най-голям е недостигът на места в яслените групи. При тях съществува и голям проблем с недостига на персонал, тъй като в момента само медицински сестри имат право да се грижат за най-малките деца.

От министерството на здравеопазването публикуваха за обществено обсъждане промени в наредбата, които да разрешат в яслените групи да работят още фелдшери и лекарски асистенти. От Столична община ще настояват да се даде право и на педагози да се грижат за децата в яслените групи.

След разширението си Детска градина 88 в кв. "Дружба" ще разполага с 4 нови групи - 3 яслени и една градинска, които ще приемат деца от септември. И ръководството на градината обаче се сблъсква с проблема с осигуряването на кадри, които да се грижат за най-малките. За трите нови яслени групи са необходими 6 медицински сестри, а все още от ръководството на детското заведение не са успели да назначат нито един човек.

Подробности вижте в прякото включване на Карина Караньотова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Алфа рисърч": ГЕРБ измества ПП от първото място, "Възраждане" - четвърти
"Алфа рисърч": ГЕРБ измества ПП от първото място, "Възраждане" - четвърти
Отново у дома: Моряците от "Царевна" се прибраха живи и здрави (Снимки)
Отново у дома: Моряците от "Царевна" се прибраха живи и здрави (Снимки)