НОВИНИ

Евакуират ранени от Източна към Западна Украйна с влакове

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
12:49, 18.04.2022
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Украйна е попълнила въпросника за присъединяване към Европейския съюз. Това съобщи представител на Володимир Зеленски. Въпросникът беше предоставен на украинския президент от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по време на посещението ѝ в Киев на 8 април.

Междувременно Зеленски е поканил френския президент Макрон да посети украинската столица, за да види, по думите му, "геноцида", извършван от руските сили. Киев, Лвов и Днипропетровск са били атакувани тази сутрин, съобщават местните власти и чуждестранни специални пратеници. В ход е евакуация на ранени от източната към западната част на Украйна.

С влакове от съветско време, от Днипро евакуират ранените. За да се освободи място в болниците в очакване на голямо руско нападение на Изток.

"Това, което видях, беше като кошмар, имаше кръв навсякъде. Стигнах някак си до една пейка, а после полицаи ми помогнаха и ме откараха до болницата", разказва Катя.

Качват на носилка 12-годишната Катя. Тя се нуждае от допълнително лечение, след като е ранена в Краматорск. Миналата седмица при ракетна атака на гарата в града е загинала майка ѝ. Катя скърби за нея и заминава без баща си, който остава да брани източната част на родината си.

Друго семейство също е понесло опустошителна загуба. Таня през сълзи казва, че преди няколко дни е била убита най-голямата ѝ дъщеря. Случило се е при катастрофа при масовата евакуация от родния ѝ град. Сега Таня е събрала малко багаж в найлонови торби и се опитва да спаси другите си деца, които също са пострадали.

"Уплашена съм за децата. Не искахме да напускаме. Безкрайно съжалявам за цената, която трябваше да платя, напускайки дома си", споделя майката.

На първи перон на гарата в Днипро е пълно с носилки и колички, с които медиците от благотворителна международна организация настаняват пациентите в специално пригодения влак. Предстои им изтощително 20-часово пътуване до Лвов по линии, които вече са били атакувани.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25 отбора се регистрираха за Държавното първенство по баскетбол на 3х3
25 отбора се регистрираха за Държавното първенство по баскетбол на 3х3
Първи смъртни случаи от COVID-19 в Шанхай след въвеждането на новите ограничения
Първи смъртни случаи от COVID-19 в Шанхай след въвеждането на новите ограничения