НОВИНИ

Моряците от "Царевна" са вече у дома: Какво разказват?

bnt avatar logo
от БНТ
18:02, 18.04.2022
Чете се за: 05:45 мин.
Общество
Слушай новината

След почти два месеца на кораба в пристанището на Мариупол, част от екипажа на българския кораб "Царевна" вече си е у дома. 14 моряка и украински кадет пристигнаха на летище Варна с правителствения самолет. През цялото време властите ни са поддържали връзка както с руската, така и с украинската страна, обясни премиерът Кирил Петков.

Сълзи, емоции и думи на благодарност, бяха първите реакции на моряците, стъпвайки на родна земя. Те бяха прегърнати от своите близки, които ги очакваха да се приберат близо два месеца.

Моряците казаха, че кошмарът е вече зад гърба им и сега се готвят за Великденските празници. Заявиха, че през цялото време животът им е бил в опасност, тъй като са били в реални бойни действия, но след евакуацията към тях са се отнасяли добре.

15-те моряци от "Царевна" бяха посрещнати на летище Варна от премиера Кирил Петков и външния ни министър Теодора Генчовска.

"Не могат да се опишат чувствата, защото през всичките тези месеци то беше стрес, то беше напрежение, то рев, то сълзи и всичко. А сега вече нямам сили", каза Валентина Янева, съпруга на Стефан Янев.

"Щастлива съм, разбира се, че се завърнаха живи и здрави и че са при нас. Първите му думи бяха, че е щастлив да се видим, че се радваме да се срещнем", казва Цветина.

"Трудно е и сега сме много щастливи и искаме просто да се видим. Благодаря на всички, които помогнаха", каза друга съпруга на моряк.

Моряците разказаха, че след слизането от кораба, са били ескортирани от военни. Качили ги на автобус и ги транспортирали до Донецк. Там ги настанили в хотел и им дали храна.

"Самата евакуация я извършиха войници, които ни поеха от пристанището, те ни ескортираха, държаха се много добре.

Кой практически ви изведе от кораба?

- От кораба излязохме ние! А оттам до Донецк? Войници ни ескортираха, предполагам от ДНР, от руската страна", каза Веселин Славчев, втори помощник-капитан.

На "Царевна" е имало и сирийски моряци, приютени от капитана и екипажа. Те са напуснали кораба преди евакуацията на българските моряци.

Отново у дома: Моряците от "Царевна" се прибраха живи и здрави (Снимки)

"Приютихме ги за период от време, за който те пожелаха, тъй като бяха доста уплашени.

Защо не се евакуирахте, когато и тях евакуираха?

Не мога да ви кажа това нещо, просто имаше много тежки обстрели, бомбардировки и бяхме притеснени", каза Славчев.

"Трябваше някой да каже да слезем и да имахме някаква подготовка. При тях щяха да евакуират руснаците и предполагам, че с руснаците слязоха и те.

А всъщност вашият човек слезе от кораба и вие след него?

- Не. Той отиде до портала, насочиха го, върна се момчето и каза, че можем да слезем, ще прекратят огъня в едната посока", каза Стефан Янев, трети механик.

Евакуираните моряци казват, че докато колегите им, които останаха в Мариупол не бъдат изведени, спасителната операция не е приключила. По кораба има щети от осколки, на корпуса има пукнатина.

"Винаги има елемент на притеснение, разбира се, че се притеснявам, но вече нещата са далеч по-спокойни отколкото бяха и те също ще се върнат в България живи и здрави", каза Веселин Славчев.

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че на два пъти са имали готовност да изведат моряците от "Царевна", но капитанът на кораба е преценил, че рискът е много голям. Той подчерта, че през цялото време са преговаряли както с руската, ката и с украинската страна.

"Но ние всички опции ги държахме отворени, защото единственото, за което се грижихме, е здравето и живота на тези хора да бъде гарантиран, което може от нас да се направи. Във военни действия има и некронтролируеми ситуации", каза Петков.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска обясни, че са в контакт с капитана на "Царевна" от 13 март.

"В България на територията на нашата страна координацията е тясна между всички институции. Ситуационният център на МВнР, където са командировани колеги от всички служби и министерства, които имат касателство по въпроса. Не е имало хора от специалните части, от военно разузнаване по никакъв начин", каза Генчовска.

Тя заяви, че са в контакт и с капитана на кораба "Рожен", който е в пристанище Черноморск. Вече са евакуирани 6-ма моряци по тяхно желание. Има готовност да бъдат изведени и други от екипажа, ако пожелаят.

Репортери: Нивелина Няголова, Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Медведчук поиска от Русия да бъде разменен за блокирани украински бойци в Мариупол
Медведчук поиска от Русия да бъде разменен за блокирани украински бойци в Мариупол
Моуриньо се срещна със сина на Марадона часове преди дербито Наполи - Рома
Моуриньо се срещна със сина на Марадона часове преди дербито Наполи - Рома