НОВИНИ

Отново у дома: Моряците от "Царевна" се прибраха живи и здрави (Снимки)

моментна картина електоралните нагласи герб измества първото възраждане четвърти
bnt avatar logo
от БНТ
12:54, 18.04.2022
5957
Чете се за: 04:47 мин.
У нас
Слушай новината

Евакуираните моряци от кораба "Царевна" пристигнаха с правителствения самолет на летището във Варна. Близките на моряците ги посрещнаха още на пистата.

"Най-страшното бяха бомбите и снарядите като на кораба имаше и пробойна." - разказа един от моряците.


Евакуираните разказаха пред медиите, че по кораба има нанесени щети. Сами са излезли от кораба и оттам са посрещнати от войници, които са ги приели много добре, качили са ги на автобус и са ги закарали в хотел в Донецк и оттам - в Ростов на Дон.

На летището ги посрещнаха министър-председателят Кирил Петков и министърът на външните работи Теодора Генчовска.

"Нека да се поздравим всички с добрата новина, че имаме живи и здрави моряци в България!Сега фокусът ни е върху следващия кораб в Черноморск и, разбира се, се надяваме да видим и капитана на „Царевна“ скоро, но това е по-сложно, защото той ще остане на борда докато може да излезе и самия кораб." - каза Кирил Петков.

Съдбата на останалите моряци от "Царевна" и "Рожен" е сериозна грижа за правителството, заяви външният министър Теодора Генчовска. От кораба "Рожен" в началото на военните действия са евакуирани 6 човека. Останалите моряци в "Рожен" са изявили желание да се евакуират тогава, когато може и корабът да излезе от водите на Черноморск.

"Надяваме се на син коридор като в Черноморск ситуацията не е толкова динамична. Призовавам медиите за коректно отразяване на информацията, защото всяка дезинформация влияе на усилията по евакуацията им. " - каза Теодора Генчовска.

Тя допълни, че от 13 март правителството е в ежедневен контакт с капитана на кораба "Царевна". Всички български институции са работели в тясна комуникация по евакуацията. Операцията по извеждането на моряците от "Царевна" е организирана изцяло от българското правителство като не е имало официална комуникация с представители на самообявилата се Донецка народна република.

"Комуникацията е ставала и сега не искам да влизаме в детайли, защото част от информацията не може да се говори публично. Но ние имахме директен контакт и с руската, и с украинската страна в зависимост от това кой вземе превес в боя. От самият кораб до първия портал те сами слязоха, оттам нататък координацията е ставала през нашите служби." - допълни премиерът Кирил Петков.

Кирил Петков допълни, че на два пъти е имало възможност за посрещането на моряците от другата страна на оградата на пристанището в Мариупол, но капитанът е преценил, че е опасно.

"Ние имахме възможност в зависимост от това коя страна вземе превес на пристанището - Русия или Украйна, да координираме извеждането им с нея. В случая това беше Русия." - каза Петков.

Собственикът на кораба Даниел Стефанов заяви, че всички корабособственици на блокирани кораби в Мариупол са били в контакт с Русия, Украйна и Турция като посредник, за да се реши въпроса със синия коридор, но това е много сложно. По кораба има щети, но от фирмата се надяват, че плавателният съд ще може да се прибере на собствен ход. За целта ще е необходимо на борда му да се качи допълнителен екипаж.

Хората, останали на кораба, имат достатъчно запаси от храна и вода.

"Когато те пожелаят, могат да бъдат евакуирани. Аз се гордея изключително много с моя капитан. Имаме щети по кораба – от шрпапнели и осколки, но не са толкова сериозни. Надяваме се, че когато е безопасно, ще бъде изведен кораба. " - каза Даниел Стефанов, собственик на кораба

Евакуацията на 14-те български моряци и един украински гражданин започна още в сряда миналата седмица. След като напуснаха кораба, те бяха транспортирани към Донецк, откъдето бе осигурен коридор за безопасното им прибиране.

По собствено желание на кораба останаха петима души, сред които и капитанът.

ВСИЧКО ЗА ЕВАКУАЦИЯТА НА МОРЯЦИТЕ ОТ "ЦАРЕВНА" ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17 нови детски градини се строят в София
17 нови детски градини се строят в София
25 отбора се регистрираха за Държавното първенство по баскетбол на 3х3
25 отбора се регистрираха за Държавното първенство по баскетбол на 3х3