НОВИНИ

БНТ кани зрителите на пътешествие през хилядолетната история на Египет

Айше Сали
от Айше Сали
20:40, 18.04.2022
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Специална прожекция на новия документален филм "Царят и слънцето - пътешествие в историята на Древен Египет". Филмът ще бъде излъчен по БНТ на 20 април от 21.00 ч., а представянето беше тази вечер.

В Древен Египет владетелят е считан за син на Слънцето и Бога. Това е в основата на вярата, че всичко в държавата е подредено според представите на Твореца. Към една най-развитите цивилизации и представата за прехода между световете ни повеждат най-добрите български египтолози, които са и сред най-добрите в световен мащаб.

"Важно е да се отбележи, че идеологията на това общество е много съобразена с йерархичната структура и с властта, а властта носи отговорност към поданиците си. Тя не е произволна и винаги е регулирана от моралния код на религията", каза доц. д-р Теодор Леков, египтолог и сценарист на филма.

"Основната тема е Царят и Слънцето - тоест духовната тъкан на Египет и на картина за света, която включва този свят, в който живеем и отвъдния, след като напуснем телата си", каза проф. д.и.н. Сергей Игнатов, директор на Български институт по египтология към НБУ.

"В крайна сметка древните цивилизации и култури ни дават възможност да погледнем навътре в себе си, да погледнем нашата история в най-голяма дълбочина и да се опитаме да се намерим връзките между народите, които са живяли на нашата територия и това, което виждаме в Древен Египет", каза доц. д-р Емил Бузов, египтолог.

Сценарист на филма е доц. д-р Теодор Леков, режисьор Станислав Терзиев, а редактор и консултант - председателят на Българското египтологическо общество Деница Такева.

Във вълнуващото пътешествие от Кайро до Луксор зрителите ще видят едни от най-величествените паметници и гробници, достигнали до нас от Древен Египет. Премиерата е на 20 април, от 21.00 ч.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромна опашка в Киев за пощенска марка с потъналия крайцер "Москва"
Огромна опашка в Киев за пощенска марка с потъналия крайцер "Москва"
Кирил Борисов с медал от Европейското по бокс за младежи в София
Кирил Борисов с медал от Европейското по бокс за младежи в София