НОВИНИ

Кулеба: Благодаря на българския народ и на българското правителство, че приеха украински бежанци

bnt avatar logo
от Теодора Зарева
11:47, 19.04.2022 (обновена)
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Дойдох да благодаря на българския народ и на българското правителство за това, че приеха украински бежанци. От самото начало на руската агресия срещу Украйна България ясно изразява и последователно подкрепя Украйна както в Европейския съюз, така и в НАТО", заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Подробности вижте в прякото включване на Александър Марков.

Според него България прави това не заради традиционните приятелски отношения между двете държави, но и защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България и всички държави на Черно море.

"Това, което в момента става в Украйна, е изключително важно за бъдещето на региона. Ние в Украйна се бием не само за нашата безопасност, ние се борим и за вас, за да може вие никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна и да причинят щети. България последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна. Мирът и просперитетът идват с членството в Европейския съюз. Русия унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране", добави Дмитро Кулеба.

Той изрази надежда, че по-скоро ще дойде денят, когато мирът и сигурността в региона на Черно море ще се възстановят.

Генчовска след срещата с Кулеба: Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности

"Когато ще се върнем към търговията, към културния обмен, към туризма и все повече украинци ще посещават България като туристи, а не като бежанци. Ще положим всички усилия да изградим по-тесни отношения между България и Украйна и да намерим взаимноизгодни общи проекти", каза още Дмитро Кулеба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Феновете на Ливърпул със специален жест към Роналдо след трагедията
Феновете на Ливърпул със специален жест към Роналдо след трагедията
Голдън Стейт Уориърс с втори пореден успех над Нъгетс
Голдън Стейт Уориърс с втори пореден успех над Нъгетс