НОВИНИ

НСИ: Над 12% е годишната инфлация през март

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
11:32, 19.04.2022 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Слушай новината

Цените продължават да растат и годишната инфлация вече достига до 12,4% за март. Това показват данните на Националната статистика. Най-много са поскъпнали транспорта и хранителните продукти. Увеличението на горивата е 13 на сто. В отговор правителството подготвя антикризисен пакет, който се очаква да бъде готов до две седмици.

Графика: НСИ

Освен цените на храните и горивата, през последния месец продължават да се увеличават ресторантските и хотелиерските услуги. Най-много се е вдигнала цената на олиото, яйцата и месото. Поевтинели са единствено сезонните зеленчуци, лукът и краставиците.

"Много трудно държавата може да противодейства на причините на инфлацията, които са свързани с енергийната криза, високите цени на газа и на петрола", обясни председателят на социалната комисия към парламента Искрен Арабаджиев.

Той отново заговори за евентуалното намаляване на ДДС на българските плодове и зеленчуци и обясни, че подобна поправка се обмисля.

"От една страна можем да намалим ДДС на плодовете и зеленчуците, от друга страна ДДС на електроенергията може да се намали временно, така че крайната цена да падне", каза Арабаджиев.

Управляващите обаче отхвърлят идеята да се въведе таван на цените на храните.

"Ако наложим таван на цените без да предложим някаква компенсация на търговците и производителите, най-вероятно ще видим дефицит на стоки", заяви Искрен Арабаджиев.

Искрен Арабаджиев: Ще има увеличение на тавана на пенсиите от 1 юли

До този момент министърът на финансите винаги е защитавал тезата, че не трябва да има различна диференциация за ДДС, сега обаче министерството ще направи нов анализ - резултатите от него се очакват до две седмици.

"По принцип съм против диференцирането на ДДС ставките по две причини: едната причина е едни стоки срещу другите и второ, видяхме, че при ресторантьорите в крайна сметка това не стига до крайния потребител. В момента най-големият инфлационен натиск идва при хранителните вериги и там трябва да бъдат насочени мерките", коментира Василев.

Министърът потвърди обаче, че се подготвя антикризисен пакет.

"Има много предложения от всички коалиционни партньори. Както казах в неделя, всичко това ще бъде обобщено, ще бъдат пресметнати финансовите ефекти от него, ще бъдат консултирани ефектите за гражданите и когато всички разчети са готови, ще бъдат обсъдени с коалиционните партньори", каза Асен Василев.

След среща със зърнопроизводителите темата с високите цени и мерките коментира и земеделският министър.

"Аз като земеделски министър съм в подкрепа на всички основни храни да бъде намалено ДДС, не само на хляба", заяви Иван Иванов.

Според икономисти решението за справяне с инфлацията у нас е само едно - увеличение на доходите.

"Ограничени са политиките, които можем да приложим, най-ефективни биха били политиките по доходите. Ние няма как да обуздаем ръста на една или друга стока, но можем да компенсираме по отношение на доходите, тъй като високата инфлация вкарва повече пари в бюджета", каза Петър Ганев от Института по пазарна икономика.

Увеличението обаче не трябва да бъде за сметка на финансовата стабилност.

"Отговорът на инфлацията може да бъде по-високи доходи, но взимайки под внимание състоянието на бюджета, така че в крайна сметка да не доведем до проблеми, което означава по някакъв начин приоритизиране, не можем всичко само да вдигаме", добави Ганев.

Вицепремиерът Корнелия Нинова коментира, че БСП твърдо остава зад намаляване на ДДС като основна мярка за намаляване на цените.

"Ръстът на цените и обедняването са грижа номер едно за нас в момента. Един от начините да бъдат те свалени, е през намаляване на ДДС и акцизи. Освен намаляване на ДДС на основните хранителни продукти, ние предложихме на среща с коалиционните партньори намаляване на акциза на ДДС и горивата", каза тя.

Според Нинова по този начин ще се помогне и на родните производители.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Голдън Стейт Уориърс с втори пореден успех над Нъгетс
Голдън Стейт Уориърс с втори пореден успех над Нъгетс
Генчовска след срещата с Кулеба: Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности
Генчовска след срещата с Кулеба: Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности