НОВИНИ

Генчовска след срещата с Кулеба: Ще продължим да подкрепяме Украйна съобразно нашите възможности

bnt avatar logo
от БНТ
11:28, 19.04.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

България за пореден път изрази подкрепата си към украинската държава, заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска след срещата си в София с украинския си колега Дмитро Кулеба.

"Това, което е важно не само за Дмитро, но и за целия украински народ, е да чувстват, че цялата световна демократична общественост подкрепя Украйна. България е малка държава и се опитваме да им помогнем спрямо възможностите ни", каза българският външен министър.

Подробности вижте в прякото включване на Александър Марков.

Генчовска допълни, че над 91 000 украински граждани са приети на българска територия като над 80 000 от тях вече са със статут на временна закрила.

Българският Червен кръст към момента е осигурил хуманитарна помощ в размер на 1,5 млн. евро. Други 185 000 евро са разпределени към различни хуманитарни организации.

От своя страна украинският външен министър Дмитро Кулеба благодари на българския народ и правителство за подкрепата и помощта, която оказват на избягалите от войната жени и деца.

Кулеба: Благодаря на българския народ и на българското правителство, че приеха украински бежанци

"Осъзнаваме много добре трогателния човешки подход към украинските жени и деца, които избягаха от ужаса на войната и сега живеят в България. С цялото си сърце благодаря на България. От началото на войната България ясно и последователно подкрепя Украйна, включително и в отношенията ѝ с ЕС и НАТО. И съм сигурен, че България прави това и защото разбира, че сигурността на Украйна означава сигурност и за България и всички държави на Черно море. Бием се не само на нашата безопасност, борим се и за вас, за да не се случва никога да се изправяте пред руските опити за въздействие и щети във вашата страна", каза Кулеба.

Той се ангажира след възстановяването на мира в региона да направи всичко възможно за задълбочаването на икономическите връзки и сътрудничество между България и Украйна и да потърси проекти от взаимен интерес.

"Надявам се, че ще дойде денят, когато мирът в региона ще се възстанови и ще се върнем към търговия, културен обмен и туризъм и все повече украинци ще посещават България като туристи, не като бежанци", каза още Кулеба.

Днес Дмитро Кулеба ще се срещне и с премиера Кирил Петков. Предвидени са срещи и с представители на политическите партии от парламента.

В сряда Кулеба ще разговаря с президента Румен Радев, съобщиха от "Дондуков 2".

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НСИ: Над 12% е годишната инфлация през март
НСИ: Над 12% е годишната инфлация през март
Иван Турицов се включи в изненада на абитуриенти към класната им ръководителка
Иван Турицов се включи в изненада на абитуриенти към класната им ръководителка