НОВИНИ

Започва ли разплащането към пътните фирми?

Николай Минков
от Николай Минков
18:50, 19.04.2022
Чете се за: 04:27 мин.
Регионални
Слушай новината

На извънредно заседание депутатите от комисията по регионално развитие одобриха проекто предложението на управляващата коалиция, с което АПИ може да започне изплащането на парите за пътни ремонти. То предвижда веднага да се разплатят 50% от дължимите суми. Останалите 50% ще бъдат проверени от междуведомствена комисия, съставена от експерти на МРРБ и на финансовото министерство. Тя ще представи доклад пред регионалната комисия, който след това трябва да получи и одобрение и от Народното събрание.

След близо двучасово заседание, с много скандали, с гласовете на депутатите от управляващата коалиция бе решено да бъдат отпушени парите на пътностроителните фирми, като към тях веднага могат да бъдат разплатени 50%, но само ако предложението бъде гласувано и в пленарна зала.

Останалите 50% ще бъдат разплатени след проверка на междуведомствената комисия, съставена от експерти на МРРБ и на финансовото министерство, доклад, който трябва да мине през регионалната комисия и отново да получи санкцията на Народното събрание.

Председателят на регионалната комисия обясни, че всички разногласия в коалицията са изгладени и призова депутатите да гласуват редактирана версия на предложението от миналата седмица на "Продължаваме промяната".

"За мен лично е да се намери бързо решение на самия казус, защото всъщност имаме прецедент, който е заплетен доста сложен", каза Настимир Ананиев, председател на парламентарната комисия по регионална политика.

От "Има такъв народ" показаха, че са смекчили позицията си.

"Много е тежка ситуацията, но ние трябва да платим на бизнеса. Затова ви призовавам още веднъж всички поне тези 50% да ги платим, а да направим много тежка проверка на оставащото", каза Георги Георгиев, от ПГ на ИТН.

От левицата увериха, че всеки лев ще бъде проверен, но призоваха да не се бави повече разплащането към фирмите.

"Трудно може да се каже в тази забъркана ситуация кое е най-доброто, но това безспорно е най-разумното. Ясно е че има направени нарушения. Ясно е, че нещо, което е било за около 700 млн., има дадени, в последствие поръчки за близо 3 млрд.", каза Борислав Гуцанов от ПГ на "БСП за България".

От опозицията заявиха, че не е работа на парламента да решава как АПИ ще плаща за ремонти.

"Ако трябва да разрешаваме плащанията, които тепърва ще се възлагат от министър на регионалното развитие и благоустройството и АПИ, и всички ведомства, свързани с регионалното развитие, то тогава ние нямаме нужда от министър. Извинявайте, г-н Караджов", каза Росица Кирилова от ПГ на ГЕРБ - СДС.

"Как се стигна до тук. С един реваншизъм, който гледахме колеги 2009 г. Този тип решения не са от компетенцията на законодателния орган и на комисията", каза Халил Летифов от ПГ на ДПС.

"Това, което ни се предлага в момента, считам, пак съжалявам за думите си, е корупционна практика", каза Елена Гунчева от ПГ "Възраждане".

С гласовете на мнозинството решението бе прието. Най-доволен беше регионалният министър.

"Решението наистина е една добра новина за всички български граждани, защото, ако мине в този си вид, то АПИ веднага ще може да започне да сключва допълнителните споразумения, което означава, че ремонтите ще започнат още следващата седмица след празниците", каза Гроздан Караджов.

Има консенсус по темата за Пътната агенция и парите за пътищата след коалиционния съвет

Предстои предложението да влезе в пленарната зала още в четвъртък и ако бъде гласувано реалните разплащания към фирмите могат да започнат до 2 седмици от неговото обнародване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тони Илиев на полуфинал на Европейското по бокс за младежи и девойки
Тони Илиев на полуфинал на Европейското по бокс за младежи и девойки
Димитров и Оже-Алиасим ще играят на двойки в Мадрид
Димитров и Оже-Алиасим ще играят на двойки в Мадрид