НОВИНИ

Какви са условията за пътуване до Гърция, Турция и Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
07:34, 20.04.2022
31605
Чете се за: 02:55 мин.
По света
Слушай новината

Предстоят няколко празнични почивни дни и по традиция много българи ще тръгнат на път. Съседните ни Гърция, Турция и Северна Македония са сред предпочитаните дестинации за празниците. Какви са изискванията за влизане в тези държави заради ковид мерките?

ГЪРЦИЯ

Ако сте решили да прекарате великденските празници в Гърция е препоръчително да изтеглите мобилното приложение Visit Greece, където ще намерите необходимата информация за изискванията при влизане и пребиваване в страната.

На гръцката граница вече не е задължително попълването на формуляр за туристи и посетители.

Все още обаче в Гърция се влиза със зелен сертификат. Ако притежавате такъв документ не е необходимо да показвате и негативен негативен PCR тест. Зеленият сертификат на входа за Гърция може да показва, че сте ваксиниран, преболедувал или резултат от PCR тест, който важи за срок 72 или бърз тест със срок на годност 24 часа. Пристигащите в Гърция трябва да имат предвид, че на границата могат да бъдат обект на спонтанен тест за ковид. Това означава, че на случаен принцип граничните власти подбират преминаващи през границата, които да бъдат тествани. Трябва да знаете, че ако попаднете в такава селекция, сте длъжни да се тествате, защото в противен случай може да ви върнат и да не ви пуснат в Гърция.

ТУРЦИЯ

От МВнР предупреждават, че е в сила повишено ниво на риск от 3-та степен по 5-степенна скала. Препоръката е да не се пътува в определени райони на страната, освен при необходимост. Повече информация за опасните райони може да получите на интернет страницата на външното ни министерство.

Иначе режимът за влизане в Турция вече е по-либерален. Не се изискват никакви документи, свързани с COVID-19 от лицата, които пристигат по суша и вода. За пристигащите със самолет няма да се прилага карантина на лицата, които представят зелен сертификат. Децата под 12-годишна възраст ще бъдат освободени от изискването да представят резултат от PCR или антигенен тест и сертификат за ваксинация.

СЕВЕРНА МАКДОНИЯ

Малко по-строги са все още правилата за влизане в Република Северна Македония. За там можете да пътувате само със селен сертификат или с резултати от PCR или антигенен тест.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
669 са новите случаи на коронавирус
669 са новите случаи на коронавирус
В Испания пада изискването за маски на закрито
В Испания пада изискването за маски на закрито