НОВИНИ

Моряците, останали на "Царевна", подготвят кораба за отплаване при първа възможност

ГЕРБ упрекнаха правителството, че умишлено е забавило евакуацията на първите моряци, за да се пази корабът

bnt avatar logo
от БНТ
20:21, 19.04.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Петимата моряци, които останаха на борда на блокирания в Мариупол кораб "Царевна", са добре. Те възстановяват комуникационната система на плавателния съд, повредена от осколки при бойните действия, които са се водили там.

Моряците полагат усилия да подготвят кораба за отплаване, когато това е възможно. Всеки ден корабособственикът и управителят на фирмата, наела екипажа, разговарят с тях по сателитен телефон.

Щетите по кораба "Царевна" не са големи. Има счупени стъкла, повредени антени, прекъснати кабели. Пукнатината в корпуса е около два метра, но е високо над водолинията и няма да попречи на "Царевна" да отплава, при първа възможност, заяви Николай Стефанов, управител на фирмата, наела екипажа. Според него петимата моряци могат да изведат кораба до близкото пристанище Керч.

"Ако това се разминира, и с този екипаж, с много усилия, ако имаме влекачи, можем да излезем до първа възможност, където да качим останалата част от екипажа. Може да е на Керч, където имаме възможност. Ако трябва да го качваме там, много опции нямаме, освен руснаци, руски екипаж. Работим и в такава посока", обясни Стефанов.

Според морски експерти няма опасност корабът да стане чужда собственост, ако всички моряци напуснат борда му.

"Корабът става собственост на друг, само ако бъде изоставен в открито море. Когато се намира в пристанище, той е собственост на неговия собственик. Ако остане без екипаж, много по-голяма е вероятността и някой да се качи, защото в зони, където се водят военни действия, стават и мародерства, стават и кражби", уточни к.д.п. Димитър Димитров президент на Европейската асоциация на морските капитани.

Според Стефанов, докато подходите към пристанище Мариупол са минирани, няма полезен ход.

"Имаме надежда, че руските военни ще разминират входа на пристанището, дали заради техни цели, за да могат да го ползват, дали от хуманитарна гледна точка, да можем да изкараме корабите. Освен нашия кораб, има още 5 кораба там", добави Николай Стефанов.

ГЕРБ-СДС и областният управител на Варна в задочен спор за евакуацията на "Царевна"

Междувременно от ГЕРБ-СДС-Варна упрекнаха правителството, че не е съдействало за евакуацията на моряците от "Царевна" още в първите дни на войната. Според тях екипажът не е изведен по-рано, за да се пази корабът.

"Българското правителство не предприе абсолютно никакви действия и това нещо си има причина. Причината е, че областният координатор на вече създадената политическа партия на промяната е собственик, заедно с Рубин Коцев, с областния управител, който е негов син", заяви Бранимир Балачев, депутат от ГЕРБ.

Управителят на фирмата, наела екипажа, Николай Стефанов, който е и областен координатор на партия "Продължаваме промяната", обясни, че има два неуспешни опита за извеждането на моряците. Той подчерта, че сигурността им винаги е била на първо място.

"Аз разбрах, че той има документи, много бих искал да ги видим. Ще се радвам да съм корабособственик, но за съжаление не съм", каза Стефанов.

Областният управител на Варна Благомир Коцев също отрече той и баща му да са съсобственици във фирмата оператор на кораба "Царевна". Коцев подчерта, че в Търговския регистър името му фигурира като съдружник във фирма за корабен мениджмънт, която обаче от години не развива никаква дейност.

Репортер: Петя Иванова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хора с увреждания остават без пенсии и добавки заради изтекли ТЕЛК решения
Хора с увреждания остават без пенсии и добавки заради изтекли ТЕЛК решения
Предложенията на ГЕРБ и ДБ за изпращане на военна помощ за Украйна са отпаднали от дневния ред на външната комисия в НС
Предложенията на ГЕРБ и ДБ за изпращане на военна помощ за Украйна са отпаднали от дневния ред на външната комисия в НС