НОВИНИ

Какви промени в Закона за движение по пътищата предлагат от МВР?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:17, 19.04.2022
Чете се за: 04:00 мин.
Общество
Слушай новината

По-тежки наказания за превишена скорост, по-ниска скорост на магистралите и пет пъти по-висока глоба за неправилно паркиране са част от промените в Закона за движение по пътищата, които предлагат от МВР.

На обществена дискусия сериозен дебат предизвика предложението на годишен технически преглед да се минава само ако няма неплатени глоби. Предвижда се още съобщения за заснети нарушения и наложени наказания да се изпращат и по електронен път.

Защо МВР реши да затяга дисциплината по пътищата?

От вътрешното министерство внимателно са анализирали ситуацията по пътищата през първите три месеца на годината. Черната статистика е стряскаща. Тежките катастрофи са нараснали с малко над 10%, в сравнение с първите три месеца на миналата година. За същия период обаче, жертвите от войната по пътищата са с 33% повече, което води до извода, че катастрофите стават все по-смъртоносни.

През първите три месеца на годината най-много загинали на пътя има в Русенска област, столицата е на второ място. Основните причини за катастрофите със загинали са високата скорост, неправилното изпреварване, отнемането на предимство и неправилните маневри.

Ръст на жертвите по пътищата от началото на годината, отчитат от МВР

Предложенията на МВР за пет пъти по-високи глоби за неправилно паркиране и отнемане на предимство, както и за по-строги наказания за превишена скорост, които предвиждат дори отнемане на шофьорската книжка за три месеца предизвикаха отзвук първо сред шофьорите.

Шофьорите, които повтарят своите нарушения ще бъдат санкционирани с двойни и дори тройни глоби, а за редовно превишаване на скоростта се предлага и сроковете за отнемане на шофьорската книжка да се удължават два до три пъти.

"Стремежът на Законопроекта е да се санкционират, да се изведат от пътното движение само онези водачи, които по най-груб начин нарушават правилата за движение. И които представляват реална опасност за останалите участници в пътното движение", каза вътрешният министър Бойко Рашков.

Другото предложение на МВР е максималната разрешена скорост за движение по магистралите да се намали от 140 на 130 километра в час. Предложението е предизвикало дебат и противоречиви реакции по време на обществено обсъждане на предлаганите промени

"Мненията, които се изказаха, бяха от подкрепям до безсмислие. Даже имаше въпрос какво ще се случи и какви са нашите анализи, ако се намали скоростта дали ще намалее и този пътно-транспортен травматизъм. Намаляването на пътния травматизъм може да стане дори с намаляването на скоростта само с 1 километър", каза Рашков.

От МВР отчитат обаче, че загиналите по магистрали през първите три месеца на година са само четирима в 31 тежки катастрофи. Над 100 са инцидентите по първокласните пътища с 22-ма загинали.

"Състоянието на пътищата, качеството на пътищата пряко влияят върху броя на тежките катастрофи", каза Рашков.

От МВР предвиждат и затягане на контрола, като предлагат отчитане на средна скорост чрез камерите на АПИ и налагане на глоби за превишение. Ще контролират и състоянието на пътищата и ще налагат глоби както на пътната агенция, така и на общините за опасни участъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бруно Бекман от Украйна: Град Кремина падна под контрола на руските военни, сраженията в Мариупол продължават
Бруно Бекман от Украйна: Град Кремина падна под контрола на руските военни, сраженията в Мариупол продължават
Бавят ли се парите за хотелиерите, приютили бежанци от Украйна?
Бавят ли се парите за хотелиерите, приютили бежанци от Украйна?