НОВИНИ

Обратно у дома: Моряци от екипажа на "Царевна" с разказ за преживяното на борда

bnt avatar logo
от БНТ
22:22, 19.04.2022
Чете се за: 02:47 мин.
Регионални
Слушай новината

24 часа след пристигането си в България част от екипажа на кораба "Царевна" реши да разкаже за преживяното.

Пред сайта maritime.bg Рали Димов, Мирослав Стоянов и Живомир Митев споделиха, че първите дни на войната са били спокойни, но ситуацията се е влошила в края на март.

"В края на март за първи път удариха кораба, няколко дни по-късно започнаха изключително интензивни военни действия в района на пристанището и продължиха може би две седмици. Почти по всяко време на денонощието се стреляше", каза Рали Димов, втори механик на кораба.

Корабът е бил поразен на няколко места. В два от хамбарите са попаднали снаряди, които са се взривили. През дните на постоянни обстрели мъжете са се криели в долните помещения на плавателния съд.

По думите на втория механик са осъществени евакуации и на други кораби от пристанището. Тогава и двете воюващи страни са спирали огъня.

"В един момент видяхме как двете страни спряха да стрелят. 26 човека от един кораб слязоха с куфари, минаха покрай нас и си заминаха. Разбрахме, че в 5 ч. следобед те вече са били евакуирани в Донецк, а че ние сме последният екипаж на търговски кораб на пристанището", разказа Димов.

Вижте още от това, което споделят те:

Източник: Фейсбук страница Maritime.bg

В деня на евакуацията украинските и руските военни са прекратили огъня в продължение на час и половина, за да се изтеглят моряците. Сънародниците ни сами са изминали разстоянието от кораба до поста на пристанището. Оттам ги поемат руски военни, които ги охраняват през целия път.

"Дадоха ни храна, вода и след това ни извозиха към първия пост в покрайнините на Мариупол. Там имаше паспортна проверка и проверка на багажите, след това ни извозиха с охрана до Донецк. Настаниха ни в хотел и оттам вече маршрутът е ясен - Ростов на Дон и Сочи", разказа Живомир Митев.

Моряците благодариха на военните за помощта: "Много е трогателно, като видиш хора на първа линия на боя да се опитват да ни успокоят", споделя Рали Димов.

Моряците, останали на "Царевна", подготвят кораба за отплаване при първа възможност

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В ход е руски щурм срещу последните защитници на Мариупол в завода "Азовстал"
В ход е руски щурм срещу последните защитници на Мариупол в завода "Азовстал"
КС реши: Намалението на пенсията е законно, ако се пенсионираме година по-рано
КС реши: Намалението на пенсията е законно, ако се пенсионираме година по-рано