НОВИНИ

Галъп: Нежелание за нови избори на фона на предизвикателства като цени, война, пандемия

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
15:40, 20.04.2022
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Сериозно нежелание за предсрочни парламентарни избори сред обществото регистрира проучване на „Галъп интернешънъл болкан“.

Изводите са от редовната независима програма на ежемесечни изследвания на общественото мнение, позната като Политически и икономически индекс на „Галъп интернешънъл болкан“.

На въпрос за необходимост от предсрочни избори 47,4% отговарят отрицателно, а 22,2% – положително. Останалите не могат да отговорят. Данните ясно сочат, че опцията „нови избори“ не е предпочитана – това обикновено е свидетелство за липса на изградена конкретна политическа алтернатива, за умора от политическата несигурност и т.н., коментират от социологическата агенция.

84,9% от пълнолетните българи очакват повишения на цените в следващите месеци. 7,5% смятат, че цените ще остават същите, а само 2,9% смятат, че те ще падат. Има и малка „сива зона“ – без отговор. Данните от последните две тримесечия на независимата изследователска програма обаче показват, че ръстът на тревогата не е продължил – през есента очакването за повишения на цени бе достигнало дори близо до 90%, през зимата – над 86%. Това означава, че българите явно вече привикват с мисълта, че цените ще продължат своя ръст, а и тревогата вече е достигнала потенциални предели.

49,9% не споделят схващането, че бежанците от Украйна са някаква заплаха за сигурността в България. На обратното мнение са 25,2%, а останалите се колебаят. Сравнението с други индикатори, които „Галъп интернешънъл болкан“ ползва в годините, включително и при други конфликти, показва, че бежанците от Украйна са като цяло добре приети от българите. Това прави впечатление – особено на фона на тревогите за високи цени и за качеството на живота у нас – и засега не се променя дори и при наличието на някакво напрежение около битови въпроси, свързани с бежанците.

На фона на войната и цените, подходът към коронавируса у нас напоследък среща отчетливо одобрение. 57,8% одобряват повсеместното преминаване на задължителното носене на маски в препоръчително, а 29,3% не го одобряват. Останалите не могат да преценят. Данните показват, че в този специфичен ресор е една от най-силните обществени оценки за текущите политики.

*Изследването е независимо. Вълната на интервюиране бе сред 809 пълнолетни българи, между 31 март и 8 април – чрез пряко лично интервю с таблети сред двустепенна извадка на случаен принцип, представителна за пълнолетното население на страната.

Възможно отклонение: ±3.5% при 50%-ови дялове. 1% от цялата извадка е приблизително равен на 54 хил. пълнолетни българи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аржентина и Бразилия ще играят контрола в Мелбърн
Аржентина и Бразилия ще играят контрола в Мелбърн
Семейството на Кристиано Роналдо благодари на феновете на Ливърпул
Семейството на Кристиано Роналдо благодари на феновете на Ливърпул