НОВИНИ

Председателят на Европейския съвет е на посещение в Киев

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
12:22, 20.04.2022
Чете се за: 03:30 мин.
По света
Слушай новината

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел на изненадващо посещение в украинската столица. В профила си в Туитър той написа "Днес съм в Киев. В сърцето на демократична Европа" и публикува снимка от пристигането си.

Според представител на Донецката народна република, цитирана от руски медии, петима украински военни от "Азовстал" са се предали. Потвърждение на информацията от независим източник няма. Украинската армия успява да удържи атаките на руснаците по цялата фронтова линия в Донбас, която е с дължина около 480 км. Киев ще получи още военна помощ, включително и самолети, твърдят от Пентагона.

Според данни на британското министерство на места украинските сили дори успяват да отблъснат руската атака. Въпреки логистичните и технически предизвикателства пред руските военни, те засилват атаките си по земя и въздух. Според руското министерство на отбраната за денонощие са поразени повече от 1000 цели на украинска територия. Надявам се партньорите ни да разберат, че всеки ден е от значение - всяко отлагане дава възможност на окупаторите да убиват все повече украинци, каза президентът Володимир Зеленски в среднощното си обръщение.

"Казвам една истина в буквално всеки разговор с лидера на демократичния свят, по време на всички преговори и интервюта - не е честно Украйна все още да бъде принудена да се моли за нещо, което партньорите ѝ имат на склад от години. Ако те имат оръжията, от които Украйна се нуждае тук и сега, ако разполагат с боеприпасите, от които се нуждаем тук и сега, тяхно морално задължение е преди всичко да помогнат за опазването на свободата. Да помогнат за спасяването на хиляди украинци", заяви Володимир Зеленски, президент на Украйна.

САЩ, Великобритания и Канада ще изпратят още оръжие в Украйна

САЩ, Великобритания и Канада ще изпратят още оръжие в Украйна. Това стана ясно след разговор между лидерите на трите държави и още няколко европейски съюзници, посветен на новата фаза от войната в Украйна. От Пентагона заявиха, че Киев е получил изтребители и резервни самолетни части, за да подсилят военновъздушните си сили, но без да уточняват от коя държава идва помощта.

"Няма да навлизам в подробности кой осигурява помощта, но украинците получават допълнителни самолети и резервни части. Така имат възможност да увеличат въздушния си флот", заяви Джон Кърби, говорител на Пентагона.

Очаква се администрацията на американския президент Джо Байдън да предложи поредния пакет военна помощ на Украйна на стойност 800 милиона долара.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на волейболните национали и Нефтохимик Николай Желязков: Време е за подмладяване
Треньорът на волейболните национали и Нефтохимик Николай Желязков: Време е за подмладяване
Алън Пардю и Юрген Матай зарадваха деца от две столични училища
Алън Пардю и Юрген Матай зарадваха деца от две столични училища