НОВИНИ

Очаква се депутатите да разрешат проблема с плащанията към пътностроителните фирми

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
11:47, 20.04.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

В НС депутатите трябва да гласуват дали да се платят 650 млн. лв. на пътните фирми за ремонт на пътищата. През последните дни след дълги обсъждания коалицията постигна консенсус по този въпрос. На този фон национален протест блокира движението пред парламента и на възлови места в страната.

"Правим соломоновско решение, в което даваме 50% в момента, но слагаме контрол за вторите 50%, като комисия между Министерство на финансите и регионалното министерство ще излезе с доклад по тези договори, 34 договора, които се проверяват и този доклад ще влезе за становище в комисия на парламента, беше заложена една комисия, това ще бъде ресорната регионалната комисия", заяви Настимир Ананиев от парламентарната група на "Продължаваме промяната", председател на Комисията по регионално развитие.

"Вие би трябвало да сте наясно, че този въпрос е изцяло от компетенциите на изпълнителната власт и на Министерския съвет. Нека припомня член 8 на Конституцията, че държавната власт се разделя на законодателна, изпълнителна и съдебна. Очевидно е, че в този случай МС се опитва да прехвърли своята отговорност на НС", заяви Николина Ангелкова от групата на ГЕРБ-СДС.

"Не ви ли е неудобно, колеги от ГЕРБ, точно вие да излизате и да говорите за пътища. При положение, че пътищата се превърнаха в нарицателно на корупцията през последните 12 години. И наистина трябва да си носител на "Оскар", за да говориш по този начин. Точно за пътища. На следващо място, как ви се струва да имаш налични 710 млн. и да подпишеш договори за 3 млрд. и 300 млн. Трябва да си Остап Бендер, за да го направиш това нещо", каза Борислав Гуцанов от групата на БСП, председател на Комисията по транспорт и съобщения.

"Да ви напомня, че става въпрос за над 1 млрд. лева. Ние разглеждаме това предложение, което вчера беше устно внесено в Регионална комисия под формата на редакционни поправки, нещо с което почти половината от комисията не бяха съгласни. И пак повтарям, че нищо от миналата седмица от дебатите не успяхте да разберете - проблемът наистина е правен и това, което правите в момента, е да ни въвличате в една корупционна схема", каза Елена Гунчева от групата на "Възраждане".

"По първа точка е записано, че Агенция "Пътна инфраструктура" да заплати от утвърдения бюджет за 2022 година. Много се радвам, че тук има членове на бюджетната комисия, повечето присъстват на тоя дебат, аз не си спомням в Държавния бюджет да сме гласували такава сума, ако вие си спомняте, ме поправете. Правя предложение АПИ да заплати от централния бюджет за 2022 година и да следва текста", коментира Любомир Каримански от групата на "Има такъв народ", председател на Комисията по бюджет и финанси.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Руски тенисисти няма да бъдат допуснати на "Уимбълдън"
Руски тенисисти няма да бъдат допуснати на "Уимбълдън"
Юрген Клоп: Всички наши мисли са с Кристиано Роналдо
Юрген Клоп: Всички наши мисли са с Кристиано Роналдо