НОВИНИ

Бруно Бекман: Руските сили дадоха нов краен срок на украинските части в "Азовстал" да се предадат

Бруно Бекман
от Бруно Бекман
12:14, 20.04.2022
Чете се за: 02:02 мин.
Европа
Слушай новината

Мариупол остава най-горещата точка и градът, над който руските военни се опитват да установят контрол вече близо два месеца, но без успех. От Киев предава специално за БНТ журналистът Бруно Бекман.

"Нов ден, нов ултиматум. Руските сили дадоха нов краен срок на украинските части, които се намират в металургичния комбинат "Азовстал" в Мариупол да се предадат до 2 часа следобед. В интервю за BBC World заместник-кметът на Мариупол Сергей Орлов заяви, че 25 - 30% от района около Мариупол все още е под украински контрол и над него се развява украинското знаме.

Съдбата на много граждани, близо 1000, все още остава неизвестна.

Г-н Орлов потвърди, че оставащите граждани са близки на бойците, но сред тях има и мирни жители, живеещи в близост до този район, които са знаели, че в "Азовстал" има много тунели и убежища, където биха могли да се скрият. Но командващият пехотинците там предупреди тази сутрин, че те вероятно имат на разположение още едва няколко часа.

По отношение на Мариупол президентът Зеленски предупреди, че руските военни биха могли да прибегнат до използването на тактически ядрено оръжие, за да унищожат всичко в района и ако това се случи, по думите му, това би била първата употреба на тактическо ядрено оръжие от 1945 година в Хирошима и Нагасаки и то предизвикана от гняв и разочарование", казва Бруно Бекман.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алън Пардю и Юрген Матай зарадваха деца от две столични училища
Алън Пардю и Юрген Матай зарадваха деца от две столични училища
Петима български боксьори ще атакуват финалите на Европейското днес
Петима български боксьори ще атакуват финалите на Европейското днес