НОВИНИ

Поредният руски ултиматум Мариупол да падне изтече - градът не се предаде

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:21, 20.04.2022
5373
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Слушай новината

Поредният руски ултиматум Мариупол да падне изтече. Градът не се предаде. В отчаян призив командир от морската пехота в Мариупол предупреди, че на войниците от неговата бригада им остават дни или дори часове да живеят.

Кулеба пред "Светът и ние": Политиците, отказващи военна помощ, създават проблеми за страната си

Стоманодобивният завод "Азовстал" - някогашната гордост на Мариупол, се превърна в последната крепост на украинската съпротива в града. 11 квадратни километра, за които се водят ожесточени сражения.

"Това е нашият призив към света. Това може да е последната молба в живота ни. Може би са последните ни дни или часове. Врагът ни превъзхожда 10 пъти. Те имат предимство във въздуха, в артилерията, в сухопътните сили, в оборудването и в танковете", заяви Серхий Волина, командир на 36-а бригада на морската пехота на Украйна.

Бруно Бекман: Руските сили дадоха нов краен срок на украинските части в "Азовстал" да се предадат

Серхий Волина е последният командир на последния украински бастион в града. Сражава се за Мариупол от началото на войната. Заявява, че неговата бригада няма да се предаде. Преди седмица бригадата се обедини с разположените в завода части на отряда Азов.

"Призоваваме и молим всички световни лидери да ни помогнат. Молим да ни изведат на територията на трета страна", допълни Серхий Волина.

По думите на Волина в "Азовстал" освен военни има и стотици цивилни. На територията на завода има бомбоубежища - за това в началото на войната много жители на града потърсили убежище там. Укритията в "Азовстал" са изградени след Втората световна война.

Твърди се, че за да са максимално защитени, след като били построени, върху тях били издигнати леярните. На територията на завода има също много тунели и подземни помещения, което се смята и за основна причина комплексът да устои на руските атаки.

Преди войната заводът беше един от най-големите в Европа за производство на стомана. Част е от групата "Метинвест" на най-богатия човек в Украйна - милиардерът Ринат Ахметов. Заводите от групата вече обявиха, че никога няма да работят под руски контрол.

В договорения между Украйна и Русия днес хуманитарен коридор беше планирано автобуси да спрат и в района на "Азовстал". Не е известно дали цивилни от тази зона са успели да се евакуират.

Ако Мариупол падне, това ще бъде най-голямата победа за Москва от началото на войната. Тогава Русия ще си осигури и сухопътната връзка между самопровъзгласилите се Донецка и Луганска област с Кримския полуостров.

БИТКАТА ЗА КИЕВ: ВИЖТЕ СПЕЦИАЛНИТЕ РЕПОРТАЖИ НА БРУНО БЕКМАН

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

ПЪТЯТ НА БЕЖАНЦИТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арминия (Билефелд) уволни Илия Груев
Арминия (Билефелд) уволни Илия Груев
НС даде зелена светлина за плащанията към пътните фирми
НС даде зелена светлина за плащанията към пътните фирми